Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Jazero Titicaca je svetový unikát. Ktorú časť domova pripomína Slovákom?
Zdielať na

FOTO: Jazero Titicaca je svetový unikát. Ktorú časť domova pripomína Slovákom?

ANDY / Najväčšie, najhlbšie a najvyššie položené jazero Titicaca sa môže pochváliť hneď viacerými prvenstvami v rámci Južnej Ameriky, no najviac sa ho zrejme preslávil Thor Heyerdahl. Nórsky cestovateľ sa totiž nechal inšpirovať loďami z trstiny totora a na jednej z nich preplával Tichý oceán.

Už len dostať sa k brehom najväčšej vodnej nádrže Južnej Ameriky je zážitok. Vo výške nad 3800 metrov totiž našinec vníma svet okolo seba s poloprázdnymi pľúcami. Titicaca je jedno z najvyššie položených jazier na svete a zároveň je to zásobáreň vody medzi Peru a Bolíviou. Po stáročia bolo jazero hlavná dopravná tepna a namiesto dnešných člnov ho brázdili plavidlá vyrobené z totory. "Pestovali ju a používali najmä na výrobu striech a lodí, ktoré boli typické pre túto oblasť. Naši predkovia to takto robili veľa rokov." uviedol sprievodca Jaime Balza.Najlepší stavitelia takých lodí pochádzali z ostrova Suriki. "Trvalo im to niekoľko týždňov a samotná loď vydržala bez údržby 9-11 mesiacov," opísal sprievodca. 

​Dnes aj nimi prevážajú turistov po jazere. Najčastejšie na Ostrov slnka, ktorý považujú za rodisko civilizácie Inkov. "Inkovia a ich predchodcovia používali tento chrám na vysvetlenie, ako sa ocitli na juhoamerickej pôde," poznamenal Jaime Balza.

Našinec si aj ďaleko od domova dokáže nájsť spojenie so Slovenskom. "Vyzerá to asi tak, ako u nás na Šírave, keď tam bola ešte voda, no oveľa horšie sa tu dýcha," povedal s úsmevom turista Maroš. Za tie neskutočné výhľady sa to ale rozhodne oplatí podstúpiť.

Za blahodárnou slanou morskou vodou nemusíte cestovať ďaleko. Stačí navštíviť našich východných susedov:

Súvisiace články