Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rómske deti mali sväté prijímanie v iný deň ako ostatné. Rodičia sa pýtajú, prečo je to tak
Zdielať na

Rómske deti mali sväté prijímanie v iný deň ako ostatné. Rodičia sa pýtajú, prečo je to tak

PODUNAJSKÉ BISKUPICE, BRATISLAVA / Najprv to bol medializovaný príbeh rómskeho dievčaťa, ktoré na prvom svätom prijímaní nemohlo sedieť v jednej lavici s ostatnými deťmi. Teraz je to príbeh desiatich malých Rómov, ktorí mali sväté prijímanie v iný deň ako všetky ostatné deti z tej istej obce.

Podľa textu blogu Denníka N to údajne farár z Podunajských Biskupíc zdôvodnil ich rodičom nedostatkom miesta v kostole. Pre TV JOJ ale tento farár povedal, že prerozdelenie detí má svoj systém a takto to funguje už niekoľko rokov.

​To, že ich deti budú mať sväté prijímanie zvlášť a v sobotu sa vraj rómski rodičia dozvedeli iba mesiac a pol pred slávnosťou. Nerozoberali to vtedy, pretože im nechceli pokaziť pekný deň, teraz sa pýtajú, prečo to tak bolo. "Pán farár to zdôvodnil tým, že z kapacitných dôvodov musíme byť zvlášť a každá škola, ktorá je v Podunajských Biskupiciach bude zvlášť," uviedla mama jedného z detí Dagmar D.F..

Farár Jozef Vadkerti oponuje, že o systém, ktorý je v Podunajských Biskupiciach zavedený - pre každú zo štyroch škôl jedno sväté prijímanie. "Bolo to oddelené na základe škôl, ktoré deti navštevujú. Funguje to tak už asi päť rokov," uviedol farár Jozef Vadkerti. 

Rodičia 10 rómskych detí tvrdia, že boli poriadne zaskočení oznámením o tom, že ich ratolesti budú mať sväté prijímanie zvlášť a ešte k tomu v sobotu 4. mája. Zaskočený kauzou bol aj farár, keďže po slávnosti ho nikto z rodičov neoslovil. "Nikto sa nesťažoval, dokonca boli na tomto svätom prijímaní prítomné aj deti z iných škôl, ktoré tam spievali. Boli tam prítomní aj rodičia z druhej školy a týmto spôsobom si najvzájom vypomáhali, aby tá slávnosť bola skutočne slávnosťou," dodal farár.

Keďže ide v posledných dňoch o druhý prípad sťažnosti na vyčlenenie rómskych detí od detí bielych rodičov pri prvom svätom prijímaní, zaujímalo nás, koľko podobných prípadov eviduje Konferencia biskupov Slovenska. Odpoveď bola veľmi stručná. "Konferencia biskupov Slovenska neeviduje sťažnosti na takéto prípady," uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Podľa mamičky i ďalších rodičov rómskych detí z Podunajských Biskupíc prerozdelenie či už podľa škôl alebo na základe iných kritérií pri prvom svätom prijímaní, nie je spravodlivé. Farár Jozef Vadkerti ale za touto kauzou vidí väčšiu hrozbu. "Snažíme sa tu v tejto nie jednoduchej farnosti, kde sú tri komunity, rómska, maďarská a slovenská, nejakým spôsobom ich spájať. Vášne, ktoré sa z týchto nedorozumení môžu vytvoriť, to môžu všetko zničiť, to mi je ľúto," uviedol Vadkerti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy