Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Posledná prezidentská návšteva Kisku. Prezident Miloš Zeman priznal, že mu bude chýbať
Zdielať na

Posledná prezidentská návšteva Kisku. Prezident Miloš Zeman priznal, že mu bude chýbať

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Prezident Andrej Kiska sa pomaly lúči s prezidentským úradom. Bol totiž na svojej poslednej zahraničnej štátnej návšteve. A hádajte, kam zamieril. Nuž, tak ako velí tradícia, sa vydal k našim susedom do Českej republiky, aby sa rozlúčil s prezidentom Milošom Zemanom.

Český prezident Miloš Zeman privítal prezidenta Andreja Kisku o pol jedenástej doobeda. Počas stretnutia prezidenti viedli spoločnú diskusiu, po ktorej nasledovalo spoločné vyhlásenie pre médiá. "Ani neviem koľkokrát sme sa stretli, možno pomaly by sme sa blížili k 50 alebo 100-ke. Pre mňa je pamätným stretnutím napríklad cesta vlakom," povedal Andrej Kiska.  "Nikdy sme nevystupovali proti sebe. Budeš mi chýbať Andrej," vyhlásil prezident Miloš Zeman. "Pán prezident, milí Miloš, nepoznám dve krajiny, ktoré by mali k sebe tak blízko ako Česko a Slovensko," dodal Kiska. 

Prezident Zeman podporil Kisku aj čo sa týka jeho ďalšej politickej kariéry. Dal mu dokonca radu. "Najväčších nepriateľov budeš mať práve vo svojej strane," poradil mu Zeman, za čo mu náš prezident poďakoval. 

Celé vyhlásenie prezidentov si môžete pozrieť TU:

Okolo pol dvanástej čakal na Andreja Kisku obed podávaný prezidentom Milošom Zemanom pri príležitosti jeho návštevy. ​Po obede išli prezidenti spoločne na prehliadku Lánskej obory, pričom sa zastavili aj pri pamätnom kameni TGM.

 Ich stretnutie je pre Kisku počas vykonávania mandátu prezidenta posledné. Od 15. júna do prezidentského kresla zasadne zvolená prezidentka Zuzana Čaputová.  

Stretnutie Kisku a Zemana v Tatrách

Český prezident Miloš Zeman si minulý rok v apríli spolu s našou hlavou štátu užíval slnečné Tatry. Andrej Kiska vyhovel jeho túžbe aby prvú návštevu po novozvolení absolvoval v našich veľhorách. Na Štrbskom plese sa usilovne pracovalo od skorého rána, prezident Zeman totiž nebol vo Vysokých Tatrách 20 rokov. Vojaci rolovali a zametali koberce, čestná stráž sa pripravovala na uvítací ceremoniál. Andrej Kiska sa so svojim českým kolegom zvítal takmer presne podľa plánu o desiatej ráno. A o pol hodiny neskôr už spolu stáli na červenom koberci. "Som veľmi rád, že po zvolení českého prezidenta, smeruje vždy prvá návšteva do bratského štátu," privítal českého prezidenta Andrej Kiska.  

Viac o návšteve Zemana na Slovensku sa dočítate TU:

Andrej Kiska sa pred pár dňami stretol v Prezidentskom paláci SR aj so zvolenou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy