Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vojaci sa snažia vytiahnuť vrak lode z Dunaja. Očakávajú v ňom ďalšie obete
Zdielať na

Vojaci sa snažia vytiahnuť vrak lode z Dunaja. Očakávajú v ňom ďalšie obete

BBUDAPEŠŤ / Tragická nehoda na Dunaji si vyžiadala minimálne 7 obetí. Výletná loď s kórejskými turistami narazila v zlom počasí do väčšieho plavidla. Počet obetí bude zrejme oveľa vyšší, pretože po 21 nezvestných stále pátrajú. Ich šanca na prežitie v silnom prúde a studenej vode je podľa záchranárov takmer nulová. Sedem ľudí sa podarilo zachrániť, po vytiahnutí ich previezli do nemocnice.

Loď s turistami z Južnej Kórey sa potopila pri maďarskom parlamente o 10 večer. Malé výletné plavidlo s názvom morská panna sa zrazilo s veľkou hotelovou loďou a kleslo ku dnu. Pasažieri nemali záchranné vesty, čo je však pri výletných plavbách bežná prax. Z 33 cestujúcich sa podarilo zachrániť len zopár. "Potvrdených je 8 mŕtvych. Medzi nimi je sedem ľudí z Južnej Kórey a jeden maďarský občan," uviedol Kang Hyung-Shik, zástupca juhokórejskej vlády. 

Teplota Dunaja je v tomto období maximálne 12 stupňov a prúd je po výdatných dažďoch veľmi silný. Niektoré telá našli až pri Petôfiho moste, 3 kilometre od miesta tragédie. Ďalšieho človeka vytiahli v 7 km vzdialenosti a jedného až po 16 km pri diaľničnom obchvate. "Hladina vody bola vysoká, ale aj ostatné lode premávali normálne, tak, ako tá naša," povedal Lee Sang-Moo, riaditeľ cestovnej kancelárie. 

Po ostatných pasažieroch a druhom maďarskom členovi posádky od včera večera pátrajú pomocou lodí, potápačov a silných reflektorov k presvieteniu hladiny. Po niekoľkých hodinách našli potopenú loď blízko Margitinho mostu. Podľa záchranárov v nej mohli turisti uviaznuť, čln však zatiaľ pre príliš silný prúd nemôžu vytiahnuť. Medzi nezvestnými je aj 6-ročné dievča. "Naša vláda plánuje pri vyšetrovaní nehody naplno spolupracovať s maďarskými úradmi," dodal Moon Jae-In, juhokórejský prezident. 

Okrem toho posiela Južná Kórea do Budapešti na pomoc 30-členný tím so záchranármi a vojakmi. Mieri tam aj ministerka zahraničia a niektorí príbuzní žijúci v Európe.

Loď s turistami z Južnej Kórey sa v Budapešti potopila krátko po 9 hodine večer. Na záberoch z bezpečnostnej kamery je vidieť, ako sa malé plavidlo s názvom Morská panna priblíži k veľkej hotelovej lodi. Keď dôjde ku kontaktu, Morská panna sa prevráti a do 7 sekúnd je pod vodou.

"Na lodi bolo 35 ľudí, kapitán a jeho pomocník boli Maďari, ostatní pochádzali z Južnej Kórey. Podarilo sa nám zachrániť 7 ľudí. Bohužiaľ sme našli aj 7 tiel. 21 ľudí je stále nezvestných," potvrdil Adrián Pál, policajný hovorca. 

Vrak lode našli pár hodín po nehode blízko miesta nehody. Niektorí pasažieri mohli zostať uviaznutí vnútri. Pre príliš silný prúd ho však zatiaľ nie je možné vytiahnuť. "Vojaci v týchto chvíľach budujú pri vraku lode pontónový most. Úlohou potápačov bude zistiť, v akom stave sa vrak nachádza. Až potom budeme môcť určiť, ako ho vytiahneme. Celá operácia môže trvať niekoľko dní," informoval hasič Gábor Zsolt Palotai.

Švajčiarska hotelová loď, do ktorej morská panna narazila, po nehode zaparkovala v prístave. Ešte v noci vypočúvala maďarská polícia jej kapitána. Pri vyšetrovaní tragédie prosia úrady aj svedkov nehody aby sa sami prihlásili.

Tragických lodných nehôd na európskych riekach a jazerách v posledných rokoch

22. októbra 1996 - Pri viedenskej priehrade Freudenau sa počas povodní potopil slovenských tlačný remorkér Ďumbier, ktorý sa netrafil do stavidla. Pri havárii zahynulo osem z deviatich členov posádky.

7. marca 2008 - Loď prepravujúce 19 ľudí sa potopila na albánskom jazere Farka v blízkosti Tirany, utopilo sa 16 osôb, vrátane dvoch detí. Plavidlo, určené pre sedem cestujúcich, patrilo reštaurácii na brehu jazera, v ktorej sa konala rodinná oslava.

3. júla 2008 - Pri plavbe k nedostavanej priehrade na slovinskej rieke Save sa potopili dva člny s celkom 14 ľuďmi na palube. Zachrániť sa podarilo iba jednu ženu. Účastníci plavby si mali z veľkých kanoí prehliadnuť rozostavanú vodnú elektráreň Blanca, kvôli silnému prúdu spôsobenému nedávnymi daždi ale obe lode zachytil vír pri odberových šácht elektrárne a vtiahol ich dovnútra. Nikto na lodiach nemal plávaciu vestu.

5. septembra 2009 - Pri nehode výletnej lode na Ochridskom jazere v dnešnom Severnej Macedónsku sa utopilo 15 Bulharov, zachrániť sa podarilo 42 pasažierov. Loď menom Ilinden sa podľa médií rozlomila asi 200 metrov od brehu a potom sa veľmi rýchlo potopila.

10. júla 2011 - Potopenie výletnej lode na rieke Volge neďaleko Kazane, správneho strediska Tatarstanu, si vyžiadalo 122 obetí. Nešťastie lode Bulgarija, postavenej v Československu v roku 1955, prežilo 79 ľudí.

31. júla 2011 - Deväť ľudí zahynulo pri zrážke výletného člna s nákladnou loďou na rieke Moskve v centre ruského hlavného mesta. Výletné plavidlo narazilo do nákladnej lodi kotviacej pri nábreží a potopilo sa.

29. mája 2019 - Najmenej sedem ľudí prišlo o život a ďalších 21 je nezvestných potom, čo sa neskoro večer na Dunaji v centre Budapešti po strete s iným plavidlom potopila loď s juhokórejskými turistami. Zachrániť sa podarilo sedem osôb. Podľa hovorcu maďarských záchranárov sú nádeje na vypátranie ďalších preživších minimálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy