Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vysoké Tatry žijú prezidentskou návštevou. Miloš Zeman sa stretol s Andrejom Kiskom
Zdielať na

Vysoké Tatry žijú prezidentskou návštevou. Miloš Zeman sa stretol s Andrejom Kiskom

POPRAD / Český prezident Miloš Zeman si vo štvrtok spolu s našou hlavou štátu užíval slnečné Tatry. Andrej Kiska vyhovel jeho túžbe aby prvú návštevu po novozvolení absolvoval v našich veľhorách.

Od štvrtkového rána žijú Tatry stretnutím prezidentov. Na Štrbskom plese sa usilovne pracovalo od skorého rána, prezident Zeman totiž nebol vo Vysokých Tatrách 20 rokov. Vojaci rolovali a zametali koberce, čestná stráž sa pripravovala na uvítací ceremoniál. Andrej Kiska sa so svojim českým kolegom zvítal takmer presne podľa plánu o desiatej ráno. A o pol hodiny neskôr už spolu stáli na červenom koberci.

​Prezident Andrej Kiska spolu s prezidentom Milošom Zemanom zhodnotili počasie a vybrali sa na oficiálny ceremoniál. Ako za starých čias, zaznela najskôr česká a potom slovenská hymna "Som veľmi rád, že po zvolení českého prezidenta, smeruje vždy prvá návšteva do bratského štátu," privítal českého prezidenta Andrej Kiska. 

Spoločné rokovanie trvalo krátko, ani nie jednu hodinu. Prezidenti stihli prebrať témy ako vyhostenie diplomatov či spoločné československé oslavy. Potom prišli medzi novinárov. Na tlačovke si hneď na úvod Miloš Zeman zaspomínal na návštevu spred 20 rokov. "Vtedy nás slovenskí kolegovia zobrali na prechádzku a my sme sa brodili metrovým snehom." zaspomínal český prezident. Štvrtkové počasie bolo oveľa priaznivejšie. V Tatrách bolo slnečno a aj vďaka tomu sa mohol český prezident povoziť na koči okolo plesa a kochať sa výhľadom na Tatry. Prezidentov neťahali na koči iba také obyčajné kone.Johny a Zoli sú lipicáni, staré európske kráľovské plemeno.

Na záver nechýbalo ani jazykové okienko a pochvala českého prezidenta na náš jazyk. Niektoré slová v preklade do češtiny podľa neho nemajú šancu znieť tak ľúbozvučne. Prezident to aj predviedol v praxi: "Ťava v čučoriedkach je nepreložiteľná a čo to znamená po česky vie iba skutočný znalec, napríklad ja," dodal s úsmevom český prezident.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy