Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová vláda, nové problémy. Prezident Kiska a minister Drucker vidia tému výmeny policajného prezidenta odlišne
Zdielať na

Nová vláda, nové problémy. Prezident Kiska a minister Drucker vidia tému výmeny policajného prezidenta odlišne

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Peter Pellegrini už prvý deň vo funkcii premiéra pochopil, že byť premiérom nie je jednoduché. Nová vláda, nové problémy. Prezident Andrej Kiska naznačil, že sa s novým ministrom vnútra Tomášom Druckerom dohodli na výmene policajného prezidenta. Neskôr ale slová dvoch vysokých predstaviteľov štátu vyznievali pomerne odlišne.

Prezident Kiska hneď po tom, ako vymenoval novú vládu uviedol, že chce nového policajného prezidenta. "Som rád, že som s novým ministrom vnútra našiel zhodu v tom, že bude potrebná výmena vedenia polície," povedal prezident Kiska. Túto skutočnosť ale Tomáš Drucker vidí inak. "Je tu podsúvanie toho, že by človek mal ešte skôr ako tu príde, rozhodovať konkrétne personálne záležitosti, čo som vždy odmietal, odmietam ich aj nateraz," uviedol minister vnútra Tomáš Drucker. Tibor Gašpar tak vo svojej funkcii policajného prezidenta ostáva.

Ďalšie problémy novej vlády stihli vzniknúť prakticky ešte pred tým, než si noví aj staronoví ministri sadli za jeden stôl. Nová vláda mala schváliť nové programové vyhlásenie. Vopred bolo jasné, že sa nebude meniť. Aby sa nová vláda zaviazala, že zvládne naše minuloročné predsedníctvo, niektorým vyznelo ako zlý vtip. "Asi nie je v poriadku, aby sme tam mali predsedníctvo, absolútne súhlasím, cieľom bolo, aby čo do obsahovej stránky jednotlivých základných úloh fungovania samozrejme mimo predsedníctva," povedal premiér Peter Pellegrini. Toto hovorila logika aj samotnému ministrovi vnútra. Lenže o pár metrov ďalej už dával rozhovor premiér v presne opačnom znení. "Táto vláda má začať okamžite pracovať a nie aby sa zaoberala sama sebou a menila nejaké dokumenty," uviedol Pellegrini.

​Spomínaným dokumentom ale bolo programové vyhlásenie vlády. Podľa premiéra išlo len o formálne zmeny, keďže plány do budúcna sa nemenia. "Týždeň by sme vyškrtávali, čo je splnené, čo nie je splnené, strácali by sme čas. Ten dokument bude vyzerať presne tak, ako je aj dnes," povedal premiér. Už v tomto momente aj minister vnútra Tomáš Drucker pochopil, že sa akosi nezhodujú. Upraviť kópiu vyhlásenia ale nakoniec stihli nie za týždeň, ale za pár minút. "Áno, došlo k zmene v tých častiach, ktoré sa týkali čisto nášho predsedníctva v Rade Európskej únie v roku 2016," povedal premiér.

Kým sa riešilo programové vyhlásenie vlády, policajný prezident v paláci aj na vláde, celý internet riešil, čo to na nedávnej tlačovke s Bélom Bugárom vypadlo z vrecka Petra Pellegriniho. Niektorým biely sáčok evokoval všeličo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy