Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Posledný deň Fica a prvý deň Pellegriniho. Menil sa vládny kabinet, no programové vyhlásenie ostalo
Zdielať na

Posledný deň Fica a prvý deň Pellegriniho. Menil sa vládny kabinet, no programové vyhlásenie ostalo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štvrtok bol dňom, kedy sedel Robert Fico poslednýkrát na premiérskej stoličke a spolu s ním aj jeho ministri. Jediným bodom programu zasadnutia ešte Ficovej vlády bolo odvolanie štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Andrey Kálavskej. Tá totiž presedláva na post ministerky zdravotníctva.

Po tom, čo Andreu Kalavskú odvolali, nasledovalo lúčenie, priateľské objímanie starého a nového premiéra, ale aj potľapkávanie s Robertom Kaliňákom, ktorý sa na rokovaní vlády takisto zúčastnil. Po prvýkrát v histórii boli pritom na rokovaní celej vlády prítomní aj novinári.

Po definitívnom skončení starej vlády nastúpila nová, ktorú mal vymenovať prezident Andrej Kiska. Ministri si prevzali menovacie dekréty a vypočuli si slová prezidenta. "Želám vám veľa energie, veľa odhodlania, veľa síl pri službe verejnosti, ktorá bude v súčasnej atmosfére na Slovensku mimoriadne zložitá," zaželal novým ministrom prezident. 

Prezident Andrej Kiska navyše novinárom naznačil, že s ministrom Tomášom Druckerom sa dohodli na výmene policajného prezidenta Tibora Gašpara. "Zároveň som povedal, že to, čo je kľúčové je príprava legislatívy o príprave a voľbe nového prezidenta. Dôjde k novému výberu a voľbe prezidenta," uviedol nový minister vnútra Tomáš Drucker. 

Po vymenovaní novej vládnej zostavy sa nejeden z ministrov vyjadril, že Robert Fico im bude chýbať. Povedal to napríklad Ján Richter, ktorého meno sa skloňovalo práve v súvislosti s tým, či bude v novej vláde pokračovať. "V tejto chvíli by som nebral na seba zodpovednosť. Je tu veľmi veľa výziev, ktoré treba postupne v tých ďalších rokoch realizovať, takže celkom iste sa budeme pravidelne stretávať, kde budem mať záujem predstaviť veci, ktoré sa týkajú vecnej alebo legislatívnej podoby návrhov," povedal staronový minister práce Ján Richter. 

Nápor všetkých zmien, nezvládla ani oficiálna stránka úradu vlády. Z ministra Druckera spravila novú ministerku Kalavskú v sukni, či nový premiér Pellegrini sa ocitol v koži Ľubice Laššákovej. 

Na schválenie programového vyhlásenia vlády, a teda aj vyslovenie dôvery vláde, je potrebná nadpolovičná väčšina, čiže 76 hlasov. Peter Pellegrini odovzdal prezidentovi 79 podpisov poslancov. Vládne návrhy zvyčajne podporuje v parlamente aj nezaradená poslankyňa, ktorá bola pôvodne členkou klubu siete Alena Bašistová. Väčšinu vládnych návrhov podporuje aj trojica odídencov zo Sme rodina, Peter Marček, Rastislav Holúbek a Martina Šimkovičová.

"Nedá sa vylúčiť, že niekto nepríde, alebo niekto zlyhá, ale dnes už majú 79 podpisov a plus je tam malá skupina poslancov, ktorí odišli z iných strán, doteraz hlasovali s vládnou koalíciou, čiže môj odhad je, že to bude okolo 80 hlasov," uviedol politológ Mesežnikov. Aby mala nová vláda istotu, tak Robert Fico a Robert Kaliňák minimálne zajtra prídu do parlamentu ako poslanci, ktorí budú hlasovať za programové vyhlásenie. 

Okopírované programové vyhlásenie

Poslanci budú hlasovať za úplne neaktuálny dokument, pretože ide o kópiu programu tretej vlády Roberta Fica. Pellegriniho vláda iba skopírovala od staré sľuby. Spomína sa napríklad úspešné predsedníctvo, ktoré sme mali ešte minulý rok alebo aj o obnovení IC vlakov. "Táto vláda musí začať pracovať okamžite a nemá čas, aby sa zaoberala sama sebou alebo prerábala nejaké dokumenty. To je zase len hranie sa na administratívu, papiere, týždeň by sme vyškrtávali, nevyškrtávali čo už je splnené, čo nie je splnené, strácali by sme čas," uviedol Pellegrini.

"Je pochopiteľné, že táto vláda bude nadväzovať na predchádzajúcu ale to, že vo vládnom vyhlásení zostali pasáže z predchádzajúceho vládneho vyhlásenia považujem za dosť nepríjemné zlyhanie," povedal Mesežnikov.

Menovanie predsedu vlády a jeho ministrov sme vysielali NAŽIVO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy