Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborníci nanovo určia veľkosti fyzikálnych jednotiek. Ako ovplyvnia bežný život?
Zdielať na

Odborníci nanovo určia veľkosti fyzikálnych jednotiek. Ako ovplyvnia bežný život?

BRATISLAVA / Od 20. mája, ktorý je Dňom metrológie, sa vo svete menia definície viacerých fyzikálnych jednotiek, napríklad kilogram, ampér, kelvin alebo mól. Odborníci z celého sveta sa zhodli v tom, že nie sú definované stabilne a je potrebné ich určiť nanovo. Obyčajní ľudia to ale podľa nich ani nepostrehnú.

Viete o tom, že keby vám bezprostredne po zjedení jednej jedinej rumovej pralinky dopravní policajti namerali v dychu viac ako jedno promile alkoholu? Hodnota nad 0,48 je už v prepočte 1 promile a teda trestné stíhanie na krku. Potešujúce ale je, že o necelých päť minút ukazuje ďalšie meranie opäť nulu. "Analyzátory dychu podliehajú pravidelnej metrologickej kontrole, ktorá zabezpečí, že merajú správne, preto sú použiteľné aj pri právnych úkonoch," povedal slovenský metrologický ústav Michal Máriássy.

Bežne sa hovorí o promile, ktoré sa vypočíta podľa množstva alkoholu v gramoch a tie sa zas odvodzujú od mólu, čo je jednotka množstva látky v nejakom objeme. Jeden mól bežne dostupného alkoholu je zhruba v dvoch poldecákoch. Definícia mólu sa ale bude meniť. "Dôjde k oddeleniu definície móla od kilogramu, už bude definovaná konštantou," dodal Máriássy. Pre bežného smrteľníka sa tým ale nič zásadné nemení. "Hodnota bude rovnaká ako pred definíciou," dodal Máriássy.

K 20. máju sa budú meniť definície viacerých jednotiek, nielen mólu. Bude to aj kilogram. Doteraz bol definovaný závažím uloženým v Paríži. To ale môže časom svoju hmotnosť meniť, preto sa vedci rozhodli definíciu zmeniť. Meniť sa bude ešte aj ampér - jednotka elektrického prúdu a tiež jednotka teploty. Odborníci sa rozhodli merať teplotu v kelvinoch.
 
"Jednotka termodynamickej teploty je 273,16, opiera sa o trojný bod vody," povedal Milan Ioan Manior zo Slovenského metrologického ústavu. Definícia bola nestabilná a tak ju zmenili. Ani v tomto prípade sa nič zásadné pre nás bežných ľudí nemení, časom možno iba spôsoby merania a teplomery.
"Ešte minimálne 10 rokov pôjdeme ako doteraz," dodal Manior. 

Ako doteraz pôjde aj čas, len z času na čas sa musia urobiť korekcie, napríklad, že pribudne sekunda. Na určovaní presnosti času tzv. UTC sa podieľa aj Slovensko ako jediná krajina V4. "Na Slovensku to meriame na atómových hodinách," povedal Juraj Slučiak zo Slovenského metrologického ústavu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články