Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Humenčania hovoria o sfušovanej robote. Národnú pamiatku obec opravila len naoko
Zdielať na

Humenčania hovoria o sfušovanej robote. Národnú pamiatku obec opravila len naoko

HUMENNÉ / Bol postavený rovnakou technikou ako Eiffelova veža a je od nej iba o pár rokov mladší. Valaškovský most v Humennom má však vážny problém. Nedávno ho síce zrekonštruovali, ale opravili len to, čo je vidieť na prvý pohľad. Spodnú časť neošetrili. Národná pamiatka je teraz napadnutá hĺbkovou koróziou. Humenčania hovoria o sfušovanej robote. Mesto sa bráni, že vôľa opraviť celý most síce bola, no chýbali desaťtisíce eur.

Prežil dve svetové vojny a hlavne počas prvej bol podľa historikov strategický miestom z pohľadu obrany Humenného. "Podobne ako aj Eiffelovka sa stavala, aj Titanic z jednej strany pridržiaval kladivo a z druhej strany vytvaroval hlavičku," uviedol amatérsky historik Michal Kirschner. 

​Mladší brat Eiffelovky sa však teraz ukazuje v nelichotivom svetle. "To nie že nie je natreté, to ani ošetrené. To treba ošetriť do základu. To je taká sfušovaná robota," vravia obyvatelia Humenného. 

"Potemkinov" most 

Aj keď navonok žiadny problém nevidno, spodná časť mostu je napadnutá hĺbkovou koróziou. V roku 2017 most pamiatkári vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Podmienky obnovy určil Krajský pamiatkový úrad. Technické služby mesta však opravili iba vrchnú časť. "Spodná časť od rieky Laborec ostala neošetrená. To bolo také potemkinovské," vyjadril sa riaditeľ technických služieb mesta Humenné Milan Kuruc. 

Vôľa opraviť most ako sa patrí bola, no chýbalo čosi iné. "Cenová ponuka presahovala možnosti mesta, predstavovala vo vtedajšej dobe asi 36 tisíc eur. Bola mi poskytnutá odpoveď, že momentálne nenájdeme finančné krytie," dodal Kuruc. 

Pamiatkári nekritizujú 

To, že mesto zrekonštruovalo iba časť mosta z pohľadu pamiatkárov problém nie je."Krajský pamiatkový úrad Prešov nestanovuje termín, do kedy majú byť práce zrealizované ani to, v koľkých etapách. Všetko závisí od finančných možností vlastníka," uviedol Anton Liška z Krajského pamiatkového úradu v Prešove. 

Vyzerá to však tak, že teraz mesto peniaze bude musieť nájsť. "Niektoré miesta sú poškodené do takej miery, že je najvyšší časť ich vymeniť. Celkom sa ešte nerozpadávajú, ale v najbližšej dobe príde aj k takej deštrukcii," povedal Kuruc. 

Práce však budú náročnejšie. Pri oprave častí nad Laborcom bude potrebné samonosné lešenie.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy