Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Odborníci varujú: Vodiči stále nevedia správne jazdiť v kruhových objazdoch
Zdielať na

Odborníci varujú: Vodiči stále nevedia správne jazdiť v kruhových objazdoch

BRATISLAVA / Odborníci varujú, že vodiči stále nevedia správne jazdiť v kruhových objazdoch. Takýto typ križovatiek má pritom zjednodušiť a zrýchliť prejazdnosť ciest. K tomu sú však potrební aj zodpovední a disciplinovaní vodiči.

K jednej takejto nehode došlo na kruhovom objazde v Prešove. Podľa polície sa vodič dostatočne nevenoval vedeniu vozidla. Vyletel z cesty a narazil do betónového piliéra pod mostom.

Príčin nehôd v kruhových objazdoch môže byť veľa. Je preto dôležité správne ovládať spôsob jazdy cez tieto križovatky. Tie môžu byť klasické jednopruhové alebo aj viacpruhové.

S označením a bez 

"Mnoho vodičov nepozná správy spôsob jazdy v kruhovom objazde," súdi dopravný konzultant Igor Dolanský. Je to okružná križovatka označená dopravnými značkami a preto vozidlá, ktoré do nej prichádzajú dávajú prednosť tým, ktoré už sú v kruhovom objazde.

Vo vyhláške je ale uvedené, že pokiaľ takáto križovatka nie je označená dopravnými značkami treba sa riadiť pravidlom pravej ruky. "Teda, že musíte pustiť toho, kto vchádza do kruhového objazdu," vyjadril sa dopravný konzultant Maroš Palesch. 

"Vo väčšine krajín naokolo je to presne naopak, že vodič v kruhu má prednosť," vraví Dolanský. To znamená, že v takýchto krajinách majú prednosť vozidlá v kruhovom objazde aj keď nie je označený dopravnými značkami.

Viacpruhový kruhový objazd

Ďalším problémom pre vodičov sú viacpruhové kruhové objazdy. Opäť najskôr tie označené. "Tam sa musíte riadiť podľa dorpavného značenia, taký veľký kruháč máme na výjazde z Lamača," podotýka Palesch. 

Každý pruh je určený pre iný smer. Preto musíte sledovať značky, pre ľahšiu orientáciu sú smery vyznačené aj vodorovným dopravným značením. Niektoré kruhové objazdy sú ale pre zrýchlenie prejazdu viacpruhové a môžete využiť ktorýkoľvek z nich. Pri prechádzaní z jedného pruhu do druhého platia rovnaké pravidlá ako na bežných cestách.

"Musíme dať znamenie o zmene smeru jazdy a prednosť v jazde vozidlám, ktoré sa nachádzajú v jazdnom pruhu, do ktorého vstupujeme," vysvetľuje Dolanský. Pri akomkoľvek type kruhové objazdu by vodiči nemali zabudnúť na jedno z najzákladnejších pravidiel a to je správne použitie smeroviek.

"Pri vjazde do kruhového objazdu nedávame znamenie o zmene smeru jazdy, pri výjazde z kruhového objazdu znamenie o zmene smeru jazdy dávame," dodal Dolanský. 

Pozrite si archívnu reportáž o nehode na kruhovom objazde: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy