Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Z galérii a múzeí priamo do ulíc Banskej Bystrice. To je festival Fubaby
Zdielať na

Z galérii a múzeí priamo do ulíc Banskej Bystrice. To je festival Fubaby

BANSKÁ BYSTRICA / Z galérii, múzeí a sál priamo na dosah obyvateľom a návštevníkom Banskej Bystrice. To je festival Fubaby. Začína sa presne o mesiac a jeho organizátor herec Igor Šimeg predstavil jeho program a novinky.

​"Je to medzinárodný festival. Pred 9 rokmi som začínal s iniciatívou o oživenie kultúry. Vtedy po Banskej Bystrici kolovalo také heslo, že zdochol tu pes. Všetci vedeli, že zdochol a nikto nevedel, kde je zakopaný, tak sme ho hľadali, vykopali a teraz tam žije taký celkom kultúrna obec orientovaná na veľmi široké spektrum," opisuje Šimeg. 

Celý nápad prišiel od Juraja Sarvaša. "Menoval v Banskej Bystrici ulicu, v ktorej žilo množstvo národných dejateľov a ja som povedal, že o rok tu bude stáť plná ulica sôch. Aj sa nám to podarilo. Aj vďaka tomu, že Banská Bystrica má všetky umelecké školstvá, ako jediná okrem Bratislavy," vysvetľuje herec.

Názov festivalu FUBABY je slovná hračka. "Prvá novinárka, ktorá prišla na tlačovú konferenciu povedala, že si nemyslela, že bude počúvať o umení, ja som myslela, že pôjde o futbal," povedal Šimeg. Nejde však len o sochy, na festivale znie hudba, množstvo výtvarného umenia či jedla. "Aby všetci, ktorí chcú a majú v sebe talent, lebo to má v sebe každý, aby sa dostali k tomu umeniu a trošku sa aj osmelili sami. Nielen sa zabavili pasívne, ale aby začali aj tvoriť," dodal herec. 

Súvisiace články