Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Turisti na brale obdivujú murárov zavesených na lanách
Zdielať na

Turisti na brale obdivujú murárov zavesených na lanách

SPIŠ / Stredoveký a vzácny Spišský hrad sa nám pomaly ale isto rozpadá. Bralo, na ktorom stojí totiž neustále pracuje a hýbe sa. Preto múry praskajú a rozpadávajú sa. Vedenie hradu však už zakročilo. Turisti tak majú na hrade novú atrakciu, netradičných murárov zavesených na lanách.

Stavbárske práce vykonávajú chlapi vo výške niekoľko desiatok metrov. Musia si dať pozor na to, aby historický dizajn hradu nebol zmenený. Stavbárske náradie chytili do rúk špecialisti na výškové práce. Už pri prvom pohľade je jasné, že sa od klasických murárov poriadne líšia, aj keď pracujú podobne.

"Vyšpárovanie tých puklín, tých hradných pilierov. Ďalšia etapa bude, sa spustíme naspäť na bralo, ktoré musíme spevniť kameňmi. Došlo k masívnym zosuvom," hovorí horolezec a murár Karol Tintira. 

"Toto hradné bralo je tektonicky aktívne, je pod dohľadom geológov," dodáva kastelánka hradu Dáša Pavúková Uharčeková.

Podľa kastelánky zrútenie hradu tak skoro nehrozí Aj tieto práce životnosť múrov predĺžia o množstvo rokov. Na prácu majstrov sa budú môcť pozerať ešte aj ich pravnúčatá.

"Voda, ktorá tu stále tečie, rozrušuje to murivo, dochádza v tejto časti hradu k úplnému kolapsu. Čiže aby sa to nestalo, tak lepšie je to sanovať, ako to celé komplet domurovať," vraví Peter Köteleš, vedúci výškových prác.

Podľa lezcov vo výške 25 metrov to nie je práca pre ľudí, ktorí sa výšok boja. Samotné špárovanie vraj náročné nie je. Horšie to je s dopravou materiálu na stenu.

"Najťažšie na tom čo je, je vytiahnuť to vedierko hore. Váži 20 kíl. Jedno lano sa napne, zavesí sa kladka. Materiál sa bude odťahovať od steny a po druhom lane pôjde smerom hore. Čiže nedojte k tomu prilepeniu k stene," opisuje Karol Tintira.

Toto je iba prvá etapa, prvej časti rekonštrukcie. hrad na ňu dostal od vlády milión eur. No iba sanácia múrov západných palácov na záchranu hradu nestačí.

"Potrebujeme na druhú časť prvej etapy. A na pokračovanie, na ďalšie etapy. Finančný obnos nie je postačujúci na záchranu, sanáciu celého hradného komplexu," hovorí kastelánka.

Všetko sa to deje za plnej prevádzky. Turisti sa hradu počas už otvorenej sezóny nemusia vyhýbať.

Pozrite si unikátne zábery aj o Spišskom hrade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy