Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Povedať len 100 slov za deň? Májové knižné novinky budete čítať so zatajeným dychom
Zdielať na

Povedať len 100 slov za deň? Májové knižné novinky budete čítať so zatajeným dychom

BRATISLAVA / Máj opätovne priniesol na trh knižné novinky, medzi ktorými nemohli chýbať ani severské detektívky a thrillery. Pre TV JOJ ich prišiel predstaviť literárny publicista Milan Buno.

Ako prvá zaujímavá novinka je kniha s názvom Neónový právnik a ako už samotný názov napovedá, ide o thriller podľa skutočnej udalosti z právnického prostredia. Jedná sa o thriller o žene - matke, ktorej uniesli 6-ročnú dcéru, znásilnili, zavraždili ju a ona potom vzala spravodlivosť do vlastných rúk a pri prevoze zastrelila vraha a psychopata. A stojí pred súdom, kde jej hrozí trest smrti. "Autor je skutočne právnik, ktorý obhajoval bezdomovcov a vrahov a naozaj sa v tom vyzná. Je to skvele napísané a príbeh nám dáva otázku, či môžeme brať spravodlivosť do vlastných rúk," uviedol Milan Buno, literárny publicista. 

Ďalšia knižná lahôdka je od Sandry Brown, ktorú mnohí poznajú, pretože píše skvelé romantické thrillery, akou sú aj Krvavé spomienky. "Vie perfektne spojiť napätie a vášeň. Čoho príkladom je aj táto kniha," povedal Milan Buno. Táto kniha je o dallaskom útoku, o novinárke a hrdinovi, ktorý z toho vzišiel.

​Tretia detektívka s názvom Zadná izba je zo škandinávskej oblasti. Autor Jorn Lier Horst vydal už 11 kníh v slovenčine a vytvoril postavu vyšetrovateľa, ktorý je naozaj charizmatický. "Konečne vyšetrovateľ, ktorý nebojuje s nejakými démonmi, psychopatmi, alkoholom, drogami a závislosťami," podotkol literárny publicista. 

Aj romantické duše si v máji prídu na svoje. Najjasnejší súmrak je druhá časť knihy s názvom Najtemnejší úsvit. "Ide o oddychovku pre ženy. Ak chcete stráviť príjemný večer, tak nech sa páči. Dá sa čítať aj hneď táto druhá časť, ale odporúčam začať prvým dielom," napovedá Milan Buna. 

Klasický román Vox je viac než zaujímavý. Predstavte si, že by ste za deň mohli povedať len 100 slov. "Bežne povieme okolo 14-tisíc, ale v tejto knihe povedali ženám, že môžu povedať len 100. Dali im slovomer, ktorý to meria a akonáhle počet prekročia, dostanú silný a bolestivý elektrický impulz," opísal dej literárny publicista. Kniha nie je podľa skutočnej udalosti, ale autorka perfektne popísala nebezpečné myšlienky, kam to môže viesť, keď sa začne budovať patriarchálna spoločnosť, v ktorej ženy majú mlčať, majú sa starať o domácnosť a nemôžu povedať viac ako 100 slov. 

Jung Adult literatúra, do ktorej patrí aj kniha Na pár krokov, ktorej sfilmovaná verzia prichádza aj do slovenských kín, je o dievčati, ktoré trpí cystickou fibrózou a musí byť dostatočne vzdialená od ľudí (aspoň na pár krokov), aby sa neinfikovala a neohrozila transplantáciu pľúc a stretne chlapca, ktorý tiež trpí touto chorobou, ale kašle na liečbu. "Je to veľmi pekne, ľudsky a dojímavo napísaný príbeh," dodal Milan Buno.

Leonardo da Vinci, renesančný génius bol vynálezcom, umelcom a anatómom. Hádanky a rébusy v knihe s rovnomenným názvom, sú založené práve na jeho objavoch a vynálezoch. "Doplnené sú schémami a náčrtmi. Ale kniha je určená aj pre začiatočníkov a zároveň si v nej nájdu svoje aj pokročilí," informoval literárny publicista.

Pre deti vyšlo veľa kníh, ale kniha Prišiel k nám Beny hovorí zo srdca mnohým deťom, ktoré túžia po psíkovi. Hlavná hrdinka Lea stále prosí rodičov, aby jej kúpili psíka a tí jej želanie nakoniec splnia. "Úžasné čítanie pre rodičov a aj deti," odporučil Milan Buno, literárny publicista. 

Súvisiace články