Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šokujúci dokument: Katolícki kňazi zneužívali deti, biskupi ich až doteraz kryli
Zdielať na

Šokujúci dokument: Katolícki kňazi zneužívali deti, biskupi ich až doteraz kryli

VARŠAVA / "Len o tom nikomu nepovedz" - takto znie názov kontroverzného dokumentárneho filmu, ktorý sa objavil na internete v posledných dňoch a poukazuje na šokujúce skutočnosti týkajúce sa zneužívania detí katolíckymi kňazmi v Poľsku. Vo filme je vidieť nielen samotných kňazov, ktorí zneužívali svoje obete, ale aj reakcie biskupov, ktorí až doteraz tieto ich činy kryli.

"Povedal, že pokiaľ sa nevystrieka, tak že to nie je hriech. Kázal mi, aby som si vzal do ruky môj penis." Aj takéto šokujúce výpovede svedkov zneužívania detí zo strany katolíckych kňazov sa objavili v najnovšom dokumentárnom filme, ktorý na internete zverejnili bratia Sekielski. Ten okamžite šokoval poľskú verejnosť. Hlavným cieľom dokumentu je nielen sprostredkovať divákom svedectvá obetí sexuálneho zneužívania, ale rovnako dochádza aj k priamej konfrontácií s kňazmi, ktorí sa ho mali dopúšťať. "Asi najšokujúcejšou informáciou je to, že predstavitelia a samotní biskupi po tom, ako im bola vec nahlásená manipulujú s obeťami, úplne v rozpore s predpismi, aby sa tá obeť cítila, ako vinník," vyjadril sa Artur Sporniak, cirkevný analytik. 

"Výnimočné je to, že sa podarilo skonfrontovať obeť priamo s páchateľom. A videli sme, ako sa to všetko zametá pod koberec," povedal cirkevný analytik Artur Sporniak. Najkontroverznejšou časťou celého filmu je že právoplatne odsúdený kňaz za sexuálne trestné činy, ktorý má doživotný zákaz práce s deťmi vykonáva sväté omše práve pre ne.  

"Tí kňazi ho prijali medzi seba v dobrej viere, nikto z biskupov ich neinformoval o tom zákaze práce s deťmi. Je to bludný kruh a ukrývanie faktov," poznamenal Sporniak. 

Zneužívaní nabrali odvahu, poľská vláda reaguje

Na dokument zareagovala aj poľská vláda, ktorá sa rozhodla zmeniť trestnú sadzbu za trestný čin pedofílie. Zo súčasných 8 až 15 rokov na  10 až 30 rokov odňatia slobody. "Všetky predpisy, týkajúce sa pedofílie v našom právnom systéme budú sprísnené, aby sme dokázali zabezpečiť spravodlivosť nášho súdneho systému," uviedol poľský minister vnútra Zbigniew Ziobro. 

Vďaka tomuto filmu nabralo odvahu a otvorene priznalo zneužívanie katolíckymi kňazmi aj veľa ďalších obetí. "Mala som 8 alebo 9 rokov, ale nechcem o tom hovoriť. Keď som bola mladá hanbila som sa za to, a nikto z rodiny mi aj tak nechcel veriť," vyjadrila sa jedna z obetí pani Dorota.

 Katolícka cirkev sa k téme vyjadrila iba prostredníctvom vyhlásenia, v ktorom prosí o odpustenie za činy týchto kňazov. "Prípady budeme analyzovať a máme k dispozícii nástroje od svätej stolice na to, aby sme proti tomu zakročili," uviedol arcibiskup Wojciech Polak. 

Pasivita cirkvi ako aj nezverejňovanie výsledkov šetrení je pritom jedným z kľúčových bodov tohto dokumentu. Od soboty si ho stihlo pozrieť už takmer 15 miliónov divákov.

V detskom tábore malo dôjsť k sexuálnemu zneužívaniu. Viac sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy