Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri hľadaní Svätého grálu netreba ísť ďaleko. Je možné, že sa nachádza na Gemeri
Zdielať na

Pri hľadaní Svätého grálu netreba ísť ďaleko. Je možné, že sa nachádza na Gemeri

GEMER / Redaktor TV JOJ Rasťo Ekkert sa zahral na dobrodružného bádateľa a vybral sa hľadať Svätý grál. Nemusel pritom ani ďaleko cestovať. Táto najhľadanejšia kresťanská relikvia sa totiž možno nachádza na Slovensku, presnejšie na Gemeri. Pozrite sa, ako to hľadanie dopadlo.

Svätý grál je čaša alebo pohár, z ktorého pil Kristus pri poslednej večeri a je možné, že sa nachádza práve na Maginhrade. "Hrad bol postavený v trinástom a štrnástom storočí na rovnomennom kopci Maginhrad," vraví manažérka Miestnej akčnej skupiny Malohont Miroslava Vargová. 

​Z Veľkých Teriakoviec ideme cez polia prechádzame okolo kostola, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. "Tento kostol v Malých Teriakovciach sa postavil okolo roku 1400 až 1500. A keď tu boli husiti, tak sa traduje, že práve tento Maginhrad mali husiti vo vlastníctve," vysvetľuje Milan Krivda emeritný biskup evanjelickej cirkvi. 

K hradu vedie strmá cesta hore. Dobiť takýto hrad pre rytierov muselo byť veľmi ťažké. Miesto hradných veží tam teraz stoji rozhľadňa. "Pôvodne mal oválny pôdorys, zrejme vodnú priekopu a valy a podľa zachovaných historických dokumentov bol pravdepodobne drevený," podotýka Vargová. 

Na týchto miestach bolo drevené opevnenie, ktoré sa samozrejme nezachovalo, ale podzemie stále ukrýva svoje tajomstvá. Hovorí sa, že podľa legendy sa mohol práve na Maginhrade nachádzať Svätý grál.

"Dalo by sa to aj tak povedať. Spomína sa totiž kalich naplnený krvou v rôznych povestiach a bájach. Tam sa spomína kalich, ktorý sa neustále napĺňal krvou, z ktorého pili maginhradskí rytieri, ktorí strážili tento hrad. Samozrejme toto všetko je potrebné doložiť archeologickými výskumami, ktoré sa nedávno začali a budú trvať niekoľko rokov," dodala Vaargová. Svätý grál síce zatiaľ nenašli, ale prebiehajúce archeologické výskumy možno poodhalia ďalšiu zo záhad našej dávnej minulosti.

Pozrite si archívnu reportáž o záhadnom objave slovenských archeológov: 

Súvisiace články