Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Srí Lanke sa koná prvá pravidelná nedeľná omša. Vojaci prehľadávajú všetkých, ktorí sa chcú zúčastniť
Zdielať na

Na Srí Lanke sa koná prvá pravidelná nedeľná omša. Vojaci prehľadávajú všetkých, ktorí sa chcú zúčastniť

KOLOMBO / V katolíckych kostoloch na Srí Lanke sa uskutočnila prvá pravidelná nedeľná omše od veľkonočných teroristických útokov, pri ktorých zahynulo viac ako 250 osôb.

V uliciach vedúcim ku kostolom hliadkujú ozbrojení vojaci a policajti a okolie kostolov je ohradené. Každý, kto vstupuje do ohradenej oblasti, musí predložiť preukaz totožnosti a vojaci ho prehľadajú. Parkovanie blízko kostolov je zakázané a úrady požiadali veriacich, aby si nenosili veľkú batožinu.

​Agentúra Reuters tiež uviedla, že srílanské úrady zatkli duchovného, ​​ktorý študoval v Saudskej Arábii a podľa vyšetrovateľov bol v spojení so Zahránom Hašimom, podozrivým z organizovania veľkonočných teroristických útokov. Zatknutý je zakladateľom Centra pre islamskú orientáciu, ktoré prevádzkuje mešitu, náboženskú školu a knižnicu v Kattankudy, prevažne moslimskom meste na východnom pobreží krajiny, odkiaľ pochádzal útočník.

Počas Veľkej noci sedem samovražedných atentátnikov zaútočilo na dva katolícke a jeden protestantský kostol a tri luxusné hotely. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát, uskutočnila ho miestna skupina radikalizovaných moslimov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy