Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Duševné zdravie nie je samozrejmosť. Ako rozpoznať varovné signály?
Zdielať na

Duševné zdravie nie je samozrejmosť. Ako rozpoznať varovné signály?

BRATISLAVA / Mať zdravú dušu je rovnako dôležité ako mať zdravé telo. Jedno bez druhého funguje s ťažkosťami, preto je nutné udržiavať oboje v dobrej kondícii. Ako na to?

"Ľudia majú možno málo informácií a ich nedostatok spôsobuje vznik nesprávnych predstáv, skreslených predstáv, obáv či predsudkov. Faktom je, že pacienti často čelia diskriminácii," myslí si klinická psychiatrička a psychoterapeutka Soňa Belanská o tom, prečo sa tak málo hovorí o duševnom zdraví. 

Ako spoznať, že potrebujem odborníka?

Každý človek má podľa Belanskej v sebe hranicu, po ktorú je ochotný znášať stres. "Keď dôjde k prekročeniu hranice, zvládacie stratégie zlyhávajú, branné mechanizmy už nefungujú, telo samo vyšle signály, ktoré treba vnímať a kedy sa treba obrátiť na odborníka," dodala. Signálom je napríklad narušenie dôležitých životných funkcií ako spánok a stravovanie. 

Ak človek viac týždňov nevie dobre spávať a nevie sa únavy zbaviť, je to prvý z varovných signálov. Ďalším je nechutenstvo a chudnutie či priberanie neželaným spôsobom. Postupne sa pridávajú bolesti, ktoré sa nedajú vysvetliť iným ochorením.

Aká je prevencia pri duševnom zdraví?

Psychológovia i psychiatri sa starajú o ľudské duševné zdravie,  o prevenciu, diagnostiku chorôb a liečbu. "Či človek navštívi psychológa alebo psychiatra, nebude to chybou. V konečnom dôsledku sa dostane k tomu správnemu," dodala Belanská.

Existuje veľa odporúčaní, vrátane psychohygieny, ako sa dostať do duševnej pohody. Medzi všeobecné odporúčania patrí napríklad striedmosť a hranice vo všetkom, čo robíme, či už je to spánok, leňošenie, práca či stres. Ďalšie odporúčania súvisia so zdravou mierou spánku, s príjmom dostatočne vyváženej stravy i s fyzickým pohybom.

Prevencia je dôležitá aj pri depresii.

Súvisiace články