Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Írsko vyhlásilo stav klimatickej núdze, nasledovalo príklad Veľkej Británie
Zdielať na

Írsko vyhlásilo stav klimatickej núdze, nasledovalo príklad Veľkej Británie

Archívna reportáž

DUBLIN / Klimatické zmeny sa začínajú prejavovať už aj na politickej scéne. Írsko je druhou krajinou sveta, ktorá vyhlásila stav klimatickej núdze. Parlament v Dubline vo štvrtok večer prijal dodatok ku klimatickému zákonu, ktorým vyzval vládu, aby zlepšila svoju reakciu na klimatické zmeny a problém straty biodiverzity.

Aký bude mať tento krok dôsledky ale nie je jasné. Vládu totiž schválený dodatok k ničomu nezaväzuje. Národný stav klimatickej núdze už na začiatku mája vyhlásil britský parlament. 

Predsedkyňa parlamentného výboru pre klimatické otázky Hildegarde Naughton z írskej vládnej strany Fine Gael vyhlásenie stavu núdze uvítala, zároveň uviedla, že "nie je treba konať". Predseda írskej Strany zelených Eamon Ryan varoval, že vyhlásenie stavu núdze "neznamená vôbec nič, pokiaľ nebudú nasledovať činy".

Aký bude mať vplyv stav núdze na klimatickú politiku írskej vlády zatiaľ nie je jasné. Doterajšie plány Dublinu počítajú so znížením emisií oxidu uhličitého do roku 2050 o 80 percent v porovnaní s rokom 1990.

Na rozhodnutie írskeho parlamentu reagovala aj švédska aktivistka Greta Thunberg, ktorej sa v posledných mesiacoch podarilo dosiahnuť zvýšenie záujmu svetovej verejnosti o ochrane klímy. 

Prvou krajinou, ktorá vyhlásila stav klimatickej núdze sa na začiatku mája stala Británia. Parlament týmto krokom reagoval okrem iného na ekologické demonštrácie skupiny Extinction Rebellion, ktorá tento krok požadovala. 

Za budúcnosť klímy sa postavili aj slovenskí študenti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy