Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zem sa dramaticky mení. Miliónu druhov rastlín a živočíchov hrozí vyhynutie už najbližšie roky
Zdielať na

Zem sa dramaticky mení. Miliónu druhov rastlín a živočíchov hrozí vyhynutie už najbližšie roky

Archívna reportáž

PARÍŽ / Milión druhov živočíchov i rastlín už v najbližších desaťročiach nemusí existovať. Pred ich vyhynutím varuje v rozsiahlej správe medzivládny panel OSN pre biodiverzitu a ekosystémové služby.

V správe vedci konštatujú, že pomôcť k obnove poškodených ekosystémov môže len reforma poľnohospodársko-potravinárskeho priemyslu a hlboké zmeny v spôsobe výroby a konzumácie. "Dopúšťame sa ničenia samotného základu našich ekonomík, prostriedkov výživy, potravinovej bezpečnosti, zdravia a kvality života po celom svete," uviedol predseda medzivládneho panela Robert Watson.

Na správe podľa agentúra AFP pracovalo počas troch rokov až 450 expertov, medzi 132 členských krajín IPBES.

Odborníci stanovili päť hlavných príčin poškodzovania ekosystémov:

  • využívanie pôdy (poľnohospodárstvo, odlesňovanie)
  • priame využívanie zdrojov (rybolov, lov)
  • zmena klímy
  • znečistenie
  • invazívne druhy

Výsledkom je ohrozenie milióna druhov živočíchov a rastlín z odhadovaných ôsmich miliónov na Zemi. Globálne hodnotenie stavu biodiverzity prejednávali aj zástupcovia členských krajín IPBES na šesťdňovom plenárnom zasadnutí v Paríži. 

Ekológovia dúfajú, že závery v správe otvoria cestu na prijatie ambicióznych cieľov na konferencii strán Dohody OSN o biologickej rozmanitosti. 

Skupina ruských a juhokórejských vedcov chce naklonovať vyhynutý druh koňa. Bude toto budúcnosť mnohých druhov živočíchov či rastlín?

Súvisiace články