Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Smer navrhuje výrazné zvýšenie rodičovského príspevku pre pracujúce matky
Zdielať na

Smer navrhuje výrazné zvýšenie rodičovského príspevku pre pracujúce matky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Takmer dva týždne po zrušenej koaličnej rade si v pondelok vládni lídri opäť sadli za jeden stôl. Program rokovania mali viac ako nabitý, keďže chceli uzavrieť i obsah sociálneho balíčka. Jednou z navrhovaných zmien je aj zvýšenie rodičovského príspevku, ktorú navrhla strana Smer-SD.

Potom, čo 24. apríla koaličná rada bola nečakane zrušená zo strany vládneho Smeru, sa v pondelok lídri skutočne stretli. Zdá sa ale, že zástupcovia SNS a Mostu-Híd už boli v parlamente. Naopak Robert Fico a Peter Pellegrini prišli takmer naraz a vošli do garáže, odkiaľ šli k Andrejovi Dankovi. Na stretnutí údajne bol aj Béla Bugár, ktorý sa ešte stále doliečuje po operácii platničky. 

Vládni lídri mali toho na stole mnoho. Strana Smer-SD navrhuje zvýši rodičovský príspevok o 150 eur pre pracujúce matky a 50 eur nepracujúce. Výška aktuálne vyplácaného rodičovského príspevku je 220,70 eur.  

Reč padla aj na sociálne opatrenia v hodnote stoviek miliónov eur, ktoré by chcela vládna koalícia presadiť a nastaviť tak, aby boli platné od roku 2020. Z rokovania koaličnej rady odišla štátna tajomníčka MF SR za SNS, podrobnosti ale prezradiť nechcela. Z predbežných informácií sa zdá, že definitívna dohoda v koalícii ohľadom sociálnych opatrení v pondelok nepadla. 

Reč mala byť aj o zákone o štátnych symboloch, keďže len v utorok sa pred parlamentom konala i demonštrácia. 

​Koaliční lídri rokovali aj o voľbe ústavných sudcov, keďže stále v Košiciach na Ústavnom súde chýba šesť sudcov k tomu, aby bol Ústavný súd plne funčkný. A práve na schôdzi, ktorá sa začne vo štvrtok by mali poslanci doplniť zvyšných kandidátov na ústavných sudcov. Most-Híd už predstavu má o menách, ktoré by chcel podporiť. Musí sa nájsť ale v koalícii zhoda a väčšina verí, že sa podarí tento proces, ktorý sa ťahá už niekoľko mesiacov zavŕšiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy