Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Koaličnú radu zrušili už dvakrát. Politici ale majú odvážne plány
Zdielať na

Koaličnú radu zrušili už dvakrát. Politici ale majú odvážne plány

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minulý týždeň sa neuskutočnila avizovaná koaličná rada. Nepodarilo sa to dvakrát. Andrej Danko v nedeľu v TA3 povedal, že to spôsobil Smer. Napriek tejto situácii má stále svoje koaličné plány. Prišiel napríklad s myšlienkou, že Slovensko by sa nemalo báť zadlžovania. Hovorí to napriek tomu, že sa vláda zaviazala dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.

"Bolo to na žiadosť Smeru, ktorý si potrebuje doriešiť aj nejaké interné veci," uviedol Andrej Danko, predseda Národnej rady. "Stalo sa to už párkrát. Dôležité je, aby sme sa dohodli pred zasadnutím parlamentu," dodal Béla Bugárpredseda Most-Híd. 

Podľa premiéra opätovné zrušenie koaličnej rady nie je znamením nejakého konfliktu či nedorozumenia. "Môžem vám na 100 percent potvrdiť, že nešlo o nejakú konšpiráciu alebo účelovú reakciu jedného z koaličných partnerov, že by chcel bojkotovať, máme ešte čas. Prosím, naozaj nič za tým nehľadajte," povedal premiér Peter Pellegrini. Podľa Andreja Danka by mohla koaličná rada začať opäť fungovať od 9. mája. Zjavne ale vzťahy nie sú idylické. "Ja už odmietam počúvať to, že nie sú financie," vyjadril sa Andrej Danko. 

Kedže potrebujeme urgentne postaviť nemocnice a dostavať diaľnice, Slovensko sa podla Andreja Danka nemá báť zadlžovania a má ísť cestou brania pôžičiek. A to aj napriek tomu, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. "Teraz hovorím o celkovom zadlžovaní Slovenska , 48 % v pomere k HDP, v Rakúsku je to 78 %, vo Francúzsku 80 %. My sa nemusíme báť veľkých investičných peňazí. 30 rokov tu žijeme z podstaty, my sme nič nepostavili," povedal predseda Národnej rady SR. 

Líder SNS to nebude mať jednoduché ani pri ďalšej téme, pri znižovaní dane z príjmov právnických osôb. "Urobili sme kompromis, že firmy s obratom do 100-tisíc eur aj SZČO budú mať daň z príjmov 15 percent a ostatné firmy 21 percent," povedal. "Ak máte firmu, ktorá robí obrat 190-tisíc eur, no tak čo spravíte-rozbijete ju na dve a budete mať dve firmy s obratom do 100 tisíc, takže čistá Danková hluposť. Ale v zásade znižovanie daní podporujeme," vyjadril sa Richard Sulík, predseda SaS. "Pri takýchto posudzovaniach však musíte brať aj jednu aj druhú misku váh, to znamená, že niekde zoberiete, lebo tým, že znížite dane bude úbytok príjmov v štátnom rozpočte, kam tie peniaze nepresmerujeme," dodal Peter Žiga, minister hospodárstva SR. 

Ani tretí koaličný partner do toho nejde strmhlav. "O týchto otázkach v rámci koalície sa rokuje. Boli vytvorené aj expertné skupiny," povedal Béla Bugár. "Môžeme sa rozbehnúť oproti stene, rozbiť si hlavu a nič nedosiahnuť alebo môžeme nájsť kompromis a život je o kompromis," dodal Andrej Danko. "V súčasnosti je, v rámci koalície, na stole viacero opatrení. Strana SMER-SD vidí priestor na rokovanie o všetkých koaličných návrhoch," píše sa v stanovisku strany. Na o ako a kedy ku kompromisu dôjde, si budeme musieť počkať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy