Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Austrália chce zabiť milióny túlavých mačiek. Z lietadiel budú vyhadzovať otrávené klobásy
Zdielať na

Austrália chce zabiť milióny túlavých mačiek. Z lietadiel budú vyhadzovať otrávené klobásy

Archívna reportáž

CANBERRA / Austrálska vláda chce v budúcom roku zabiť dva milióny divých mačiek - a chce to urobiť nasadením otrávených klobás. V súčasnosti sa v celej krajine odhaduje 2 až 6 miliónov túlavých mačiek a úradníci tvrdia, že ohrozujú pôvodné populácie voľne žijúcich živočíchov.

Podľa austrálskej vlády je cieľom "znížiť vplyv divokých predátorov a zvýšiť odolnosť našich pôvodných druhov," pretože mačky "poškodzujú produktivitu poľnohospodárskeho sektora v Austrálii". Vláda chce do roku 2020 zabiť dva milióny voľne žijúcich mačiek, o ktorých hovorí, že sú hlavným prispievateľom k vyhynutiu najmenej 27 cicavcov od ich prinesenia do krajiny Európanmi, v 17. storočí.

Súčasťou plánu na zredukovanie rastúcej populácie mačiek je návnada v podobe smrteľných klobás vyrobených z klokanieho mäsa, kuracieho tuku, byliniek, korenia a jedu zvaného 1080, ktorý je smrteľný pre zvieratá, píše cbsnews.com. Klobásy budú vyhadzovať z lietadiel do oblastí s vysokou populáciou zatúlaných mačiek. Mačky údajne umierajú do 15 minút po konzumácii klobásy."Musia dobre chutiť," povedal Shane Morse pre NYT. "Je to totiž posledné jedlo mačky."

PETA Austrália nazýva smrť otrávenými klobásami "strašne krutou". Spolu s návnadou, vláda pripravuje tiež pasce a v niektorých prípadoch odstrel mačiek. "Vedecké dôkazy sú jednoznačné a tvrdia, že divoké mačky sú jednou z najväčších hrozieb pre cicavce žijúce na pevnine v Austrálii," uviedla vláda vo svojom pláne Stratégie ohrozených druhov. Niektoré časti Austrálie berú problém o krok ďalej a ponúkajú odmeny za zabité mačky. Queensland ponúka 10 dolárov za divokú mačku. PETA a ďalšie organizácie síce odsúdili zámer, avšak austrálski úradníci ho následne podporili.

Plán pôvodne vyvolal intenzívny odpor, keď bol prvýkrát predostretý v roku 2015. Ale teraz, dokonca aj PETA Austrália "v zásade uznala, že divoké mačky lovili voľne žijúce živočíchy do bodu, v ktorom druhy už nemôžu prežiť."

Niekedy príroda dokáže naozaj prekvapiť. Mačka si adoptovala veveričku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy