Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Do ZOO Bojnice zavítal hrochológ. Rozhoduje, kto sa s kým bude páriť
Zdielať na

VIDEO: Do ZOO Bojnice zavítal hrochológ. Rozhoduje, kto sa s kým bude páriť

BOJNICE / Do Bojníc pricestoval Jan Pluháček – človek, ktorý sa venuje zaujímavej práci. Má pod palcom rozmnožovanie hrochov v celej Európe. Vedie si aj knihu, v ktorej sú zaznamenané všetky dôležité informácie o hrochoch v zoologických záhradách. On je ten, kto rozhoduje o tom, ktorý samec, či samica sa bude páriť.

Hrochy v africkej Keni majú svoje prirodzené prostredie. Nikto však netuší, koľko ich tu žije a dokedy sa im bude dariť.  "Pokiaľ vznikne nestabilná situácia, tak hroch predstavuje zdroj mäsa pre všetky armády," povedal  Jan Pluháček, koordinátor európskeho programu pre hrochy.  V európsky zoologických záhradách ich žije okolo 200. Na ich chov dohliada a rozmnožovanie v celej Európe dohliada práce Pluháček. "My máme populáciu obmedzenú, dnes hrocha z Afriky nedovezieme z veterinárnych dôvodov, takže pracujeme s tým čo máme. A dávať ich k sebe tak, aby nevymizli gény," poznamenal. 

"On to riadi celé tak, aby sa medzi sebou nepárili príbuzní," povedala  Simona Kubíčková zo ZOO Bojnice.  Koordinátor určí každej samici hrocha partnera. Nie vždy si však padnú do oka. "Majú tendenciu si vytvárať harémy, samec má teritórium a snaží sa tam samice udržať," povedal Pluháček.  Nie vždy sa to ale podarí. Nespokojné samice potom zo spoločnej domácnosti odídu.  

"Keď samica odíde preč, samec jej v tom nedokáže zabrániť, je smutný ale ona ide k susedovi a viete čo sa tam deje," dodal s úsmevom. Práca koordinátorov je veľmi dôležitá. Ak by rozmnožovanie prestali riadiť, malo by to katastrofálne následky. Hrochy by totiž mohli vymrieť. 

Pozrite sa, aké má bratislavská ZOO nové prírastky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy