Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ďalšie výbuchy na Srí Lanke: Razia si vyžiadala 15 obetí
Zdielať na

Ďalšie výbuchy na Srí Lanke: Razia si vyžiadala 15 obetí

Archívna reportáž

KOLOMBO / Po razii v dome na pobreží Srí Lanky zomrelo ďalších 15 ľudí, medzi nimi aj deti. Vojaci tam bojovali s ozbrojencami, ktorých spájajú s útokmi počas Veľkej noci. Na mieste boli odpálené tri výbušniny.

Vojaci v dome zasahovali v piatok pri meste Sammanthurai. Ozbrojenci boli podľa policajného hovorcu členovia islamistickej skupiny Tauhíd džamáat (NTJ), ktorým miestne úrady pripisujú bombové útoky počas Veľkej noci. Zomrelo pri nich najmenej 250 ľudí. 

Počas razie sa strieľalo a boli odpálené dve výbušniny. Na mieste zomrelo 15 ľudí, z toho 6 detí.

Miestny vojenský veliteľ Aruna Jajasekara uviedol, že vojaci a policajti za denného svetla podniknú vo Východnej provincii ďalšie razie. Pri doterajších našli výbušniny, rozbušky, samovražedné vesty a vlajky teroristickej organizácie Islamského štátu. 

"V rovnakej oblasti našli policajti aj 150 tyčiniek plastickej výbušniny, 100 tisíc kovových guličiek, ktoré sa dávajú do samovražedných viest. Našli aj dodávku plnú oblečenia, ktoré použili tí, čo boli pravdepodobne zapojení do veľkonočných útokov," informoval policajný hovorca Ruvan Gunasekara. 

Štátni predstavitelia od polície až po premiéra opakujú, že spravodlivosti unikajú ďalší radikálovia, ktorí majú prístup k výbušninám. Z tohto dôvodu boli zvýšené bezpečnostné opatrenia na miestach, kde sa zhromažďujú ľudia rôznych vyznaní. Predstavitelia katolíckej cirkvi zrušili až do odvolania nedeľné omše. Úrady tiež vyzvali členov moslimskej komunity, aby nechodili do mešít. 

Úrady v utorok v noci zadržali ďalších 16 ľudí, s ktorými sa počet zadržaných vyšplhal na číslo 76. Medzi zadržanými majú byť podľa agentúry Reuters aj cudzinci. Podľa policajného hlásenia je jeden zo zadržaných spojený s "teroristickou organizáciou". Zadržaný mal byť sýrsky občan, Egypťan a skupina Pakistancov, ktorí nemali platné víza.

Srílanská vláda priznala "zlyhanie štátu" v otázke bezpečnosti po tom, čo vyšlo najavo, že tajné služby mali informácie o chystaných útokoch, no neposunuli ich ďalej. Prezident Maithripala Sirisena prisľúbil reorganizáciu polície a bezpečnostných zložiek, vyzval tiež ministra obrany a šéfa národnej polície, aby rezignovali. 

Pozrite si reportáž, ako to vyzeralo počas výbuchov na Veľkú noc:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy