Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vládna koalícia krízu popiera. Podľa informácií TV JOJ zasadnú už v pondelok
Zdielať na

Vládna koalícia krízu popiera. Podľa informácií TV JOJ zasadnú už v pondelok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovanie koaličnej rady bolo už dvakrát zrušené. Následne premiér vycestoval do Ameriky. Vznikli tak obavy, či sa napätie v koalícii znova neobnovilo. Podľa opozície sa ich opakované hádky prehliadnuť nedajú a škodia krajine. Koaličné strany ale tvrdia, že je všetko v poriadku.

"Veď my sa stretávame aj individuálne. Naposledy sme sa stretli aj tento týždeň na Bradle. Nie momentálne ja necítim a neevidujem vôbec nejaké pnutie alebo nepohodu medzi jednotlivými koaličnými partnermi," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. "My sme traja prirodzení lídri. Koalícia je ako manželstvo z rozumu, kedy viete, že jednoducho raz sa rozídete. Ale máte deti, o ktoré sa musíte starať, tak sa musíte nejako dohodnúť," poznamenal Andrej Danko. "Rokovania blížiacim sa termínom ďalších parlamentných volieb sú a budú komplikovanejšie. Presne tak, ako v každej koalícii," dodala Klára Debnár, hovorkyňa strany Most-Híd. 

Podľa premiéra sa koaličná rada dvakrát zrušila kvôli technickým problémom. Okrem toho Peter Pellegrini uviedol, že je dohoda o tom, že ešte do začiatku schôdze národnej rady sa koalícia stretne. A to by malo byť podľa informácií TV JOJ už v pondelok 6. mája"Zosúladiť naozaj termíny všetkých, aby sa mohli stretnúť za stolom, nie je vôbec jednoduché. Takže by som to nedramatizoval," poznamenal premiér.

Opozícia o koalícii 

Opozícia koalíciu hodnotí inak. "Táto vládna koalícia sa neustále škriepi. Bola koaličná kríza v januári, koaličná kríza je teraz. Takéto hádky krajine len škodia,"  povedala poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. "Podľa mňa je tam napätie a súčasne sú spojení veľmi pevným spojidlom," vyjadril sa Eugen Jurzyca z SaS. 

Dankove návrhy za 600 miliónov eur

Posledné obdobie sa skloňujú najmä sociálne opatrenia z dielne SNS. Pritom návrhy Andreja Danka by mali stáť až do 600 miliónov eur. Očakávajú, že niektoré z nich najbližšia koaličná rada odobrí."Je to odpustenie dôchodcom koncesionárskych poplatkov, takže očakávame, že tam by nemal byť problém. A nemal by byť problém ani športové poukazy, pretože tie sú dobrovoľné, nie sú povinnosťou,"  informoval Jaroslav Paška z SNS.

"Tento týždeň by sme mali definitívne uzavrieť, ak sa to podarí, parametre všetkých tých opatrení všetkých koaličných strán," povedal ďalej Pellegrini. Cestu zadlžovania ale premiér veľmi nepreferuje. "Nie je dôležité a nevyhnutné, aby sme sa kvôli opatreniam ako je znižovanie daní zadlžovali ako krajina a vytvárali dlh," vyhlásil. 

"My sme rozhodne za vyrovnaný štátny rozpočet. Pripomínam, že na Slovensku platí ústavný zákon, ktorý sa volá dlhová brzda. A SaS už v minulosti nesúhlasila zo zmenou tohto zákona," povedal Richard Sulík. Podľa premiéra ale štát istou finančnou rezervou disponuje. Aj podľa individuálnych rokovaní na úrovni odborných útvarov odhaduje dobrý základ na dohodu o rozumnom mixe opatrení. A to tak, aby sme ich vedeli zafinancovať bez toho, aby sa ohrozili fiškálne ciele. "Ja cítim zo strany koaličných partnerov, že majú záujem pristupovať k tomu zodpovedne." 

"Ja si vážim, keď sú koaliční partneri pripravení na kompromis," dodal Danko. 

Koalícia rozhodovala o peniazoch. Bude vyššia materská? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy