Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vareha komunikuje za firmy spoza mreží aj bez počítača. Pod posteľou má tony listín
Zdielať na

Vareha komunikuje za firmy spoza mreží aj bez počítača. Pod posteľou má tony listín

SABINOV / Odsúdený podnikateľ Mikuláš Vareha, prezývaný aj "Kráľ Zemplína", sa vo väzení vôbec nenudí. Okrem šachového krúžku, za ktorý dostal aj pochvalu, sa venuje aj firmám. Denne mu chodia desiatky listov. Nepáči sa mu ale, že nemá prístup k počítaču, či písaciemu stroju.

Odsúdený podnikateľ zo Zemplína strávil za mrežami už osem rokov. Väčšinu trestu si odsedel vo väznici v Sabinove, odkiaľ v jeho mene odchádzali listy adresované napríklad daňovému úradu. Avšak výlučne klasickou poštou. Ako odsúdený nemá nárok na elektronické spojenie. "Mal som deň, keď som dostal 160 listov od daňového úradu," uviedol odsúdený Mikuláš Vareha.

​Mikuláš Vareha komunikuje za firmy aj spoza mreží. Na sťažené podnikanie sa posťažoval na pojednávaní o podmienečnom prepustení. Na cele pod posteľami má tri tony listín. Okrem spisov aj korešpondenciu s daňový úradom. "Ja pošlem list na daňový úrad, odpovedám písomne, ale nevybavím to elektronicky. Daňový úrad odpovedá, že doplňte to elektronicky, ja zasa odpíšem, že nemôžem elektronicky a oni mi odpovedajú, že nakoľko som nesplnil výzvu podania elektronicky, vec považujú za nepodanú a vás pokutujú ako daňový subjekt," opísal proces sťaženej komunikácie Mikuláš Vareha.

Bez počítača a bez internetu sa odsúdený podnikateľ obrátil aj na ombudsmanku. S otázkou postavenia podnikateľov, ktorí sa ocitli za mrežami, sa na Kanceláriu verejného ochrancu práv obrátila aj TV JOJ. Ku konkrétnemu prípadu sa vyjadriť nemôžu, ale problém vo výkone podnikateľských povinností za mrežami nevidia. "Kancelária verejného ochrancu práv sa za posledné obdobie zaoberala jedným podnetom takéhoto typu. Podľa informácií od Finančnej správy SR je možné inštitút zastúpenia na základe plnomocenstva využiť aj pri elektronickej komunikácii," informovala Michaela Pavelková, kancelária verejného ochrancu práv. 

Družka odsúdeného podnikateľa, ktorá po zadržaní po ňom prevzala konateľstvo vo firmách tvrdí, že to nie je také jednoduché. "Ja som prevzala konateľstvo bez účtovníctva, lebo bolo na polícii. Ja nemôžem zodpovedať na otázky, ktoré oni tam dávajú a za obdobia, ktoré on podnikal," vysvetlila Daniela Bodnárová, družka Mikuláša Varehu. "A smutné je, že musím odpísať ručne. Nemôžete tu prefotiť, ani počítač mať, ani písací stroj mať," doplnil odsúdený. "A keby aj, tak tie osemdňové lehoty, kým on mne by to poslal poštou a ja by som to ešte spracovala, to je absurdné, vôbec," dodala Daniela Bodnárová. 

"Takýto postup a legislatívne nastavenie považujeme za dostatočné a nedomnievame sa, že porušuje právo podnikať chránené Ústavou SR," dodala Michaela Pavelková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy