Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Špión ŠtB medzi ochranármi. Archív odhalil ďalšie tajomstvo
Zdielať na

Špión ŠtB medzi ochranármi. Archív odhalil ďalšie tajomstvo

BRATISLAVA / V minulom roku si ochranárske hnutie na Slovensku pripomenulo 30. výročie vydanie publikácie Bratislava Nahlas. Vtedajší aktivisti v nej upozorňovali na zlý stav životného prostredia a vyslovili obavy o zdravie budúcich generácií. Publikácia ani jej autori neušli pozornosti tajnej polície. Televíza JOJ zistila, že medzi ochranárov sa v tom čase infiltroval človek, ktorý pracoval ako komunistický špión.

V archívoch bývalej štátnej bezpečnosti sa zachovali dokumenty o činnosti Eduarda Štubňu s krycím menom Samo. "Štb s ním udržiavala kontakt od začiatku 80. rokov a od roku 1986 ho vytypovala na vysadenie do Slobodnej Európy," prezradil Jerguš Sivoš z Ústavu pamäti národa. 

​Štubňa prenikol medzi bratislavských ochranárov v novembri 1987, teda krátko po vydaní publikácie Bratislava Nahlas. "Aby mu vytvorili legendu na odchod do zahraničia, tak ho nasadili medzi skupinu ochranárov. Najskôr sa kontaktoval na Pavla Šremera a potom na Jána Budaja," pokračuje Sivoš. 

Chodil na akcie ochranárov a referoval o nich ŠtB. Podľa dokumentov sa na základe jeho informácii podarilo zabrániť chystanému protestu proti výstavbe školského jadrového reaktoru v Mlynskej doline. "Prinášal s prostredia ochranárov informácie a zároveň ovplyvňoval aj rozhodnutie tejto skupiny ľudí. Na druhej strane pomáhal rozkladať niektoré priateľstvá a vnášal nedôveru medzi nich," vysvetľuje Sivoš. 

Samotní ochranári vôbec netušili, že sa medzi nimi pohybuje agent ŠtB. "Spomínam si, že sme spolu spolupracovali, ja už neviem na akých záležitostiach. Na mňa pôsobil seriózne, a pokiaľ si to vybavujem, bol dosť aktívny v diskusiách," povedal politický väzeň a signatár Charty 77, Pavel Šremer. 

Nikto z ochranárov vtedy nevedel, že to bola len predpríprava na jeho misiu špióna. "Ja si potom vybavujem, že odrazu zmizol a potom mi poslal pohľadnicu, že je v Nemecku, že tam zostal," dodal Šremer. 

Štubňa mal v Mníchove špeciálne poslanie. "Jeho úlohou malo byť rozloženie a eliminácia činnosti rádia Slobodná Európa," podotýka Sivoš. V Nemecku žil len v utečeneckom tábora, kde ho zastihla Nežná revolúcia. O jeho ďalšom osude nie je nič známe. "Neprekvapilo ma, že proti nám posielali rôznych udavačov, ale toto je zase trochu silnejší grád," povedal na záver Šremer. 

Súvisiace články