Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
ONLINE: Útoky na hotely a kostoly si vyžiadali 290 obetí. Polícia zatkla 24 podozrivých
Zdielať na

ONLINE: Útoky na hotely a kostoly si vyžiadali 290 obetí. Polícia zatkla 24 podozrivých

KOLOMBO / V troch kostoloch a hoteloch na Srí Lanke nastala explózia. Tragédia si doteraz vyžiadala najmenej 290 obetí a 500 zranených. Podľa polície sa v kostoloch nachádzalo aj množstvo turistov. Pár hodín po týchto výbuchoch ale boli ohlásené ešte ďalšie dva. Polícia zatkla zatiaľ 24 podozrivých, ktorí sú členmi rovnakej radikálnej skupiny. Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že medzi obetami nie sú Slováci. Celú situáciu sledujeme ONLINE.

​Na Srí Lanke po prvotných šiestich explóziách nastali ďalšie dve. Siedmy útok bol ohlásený na predmestí metropole Kolomba, na mieste podľa úradov zomreli dvaja ľudia. Kde presne nastal ôsmy výbuch zatiaľ známe nie je. Vláda vyhlásila okamžitý zákaz vychádzania. 

Polícia už zatkla sedem podozrivých osôb. Posledné informácie hovoria o tom že, explózie si vyžiadali najmenej 290 obetí, uvádza to agentúra DPA s odvolaním na miestne policajné a zdravotnícke zdroje. Medzi obeťami je podľa polície 35 cudzincov, ich národnosť známa nie je. Zatiaľ nie je jasné či išlo o teroristické útoky. Premiér už ale zvolal bezpečnostnú radu a polícia zastavila príkaz generálneho policajného inšpektora vydávať personálu priepustku. 

Explózie nastali v troch kostoloch a v troch luxusných hoteloch. Jedna explózia nastala v kostole svätého Antonína na severe hlavného mesta Kolombo. Ďalší výbuch nastal v kostole svätého Šebestiána v meste Negombo severne od hlavného mesta. Väčšina obyvateľov Negomba sa hlási ku katolíckej viere. Tretí kostol by sa mal nachádzať v meste Batticaloa. Minimálne z dvoch výbuchov podozrievajú samovražedných atentátnikov. K výbuchu došlo v deň, keď sa konala veľkonočná omša.

Slováci na Srí Lanke

Podľa slov hovorcu ministerstva zahraničných vecí Borisa Gandela v systéme evidujú 45 registrovaných Slovákov, ktorí sa nachádzajú na Srí Lanke. Pracovníci veľvyslanectva v indickom Dillí sa podľa Gandela spojili s honorárnym konzulom v Colombe aj s miestnymi úradmi. "Medzi identifikovanými obeťami útokov na Srí Lanke nie je žiaden občan Slovenskej republiky," uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí SR.

Podľa podpredsedu Asociácie cestovných kancelárii Jána Pápeža je na Srí Lanke aj niekoľko Čechov, sú ale v poriadku. 

Mimoriadne opatrenia v doprave aj na letisku

Minister školstva oznámil, že v pondelok a utorok zostanú školy zatvorené. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit vyzval občanov, aby nepodliehali panike. Kondoloval už aj rodinám obetí a vyzval ľudí, aby darovali krv pre zranených. Obrátil sa rovnako aj na lekárov s výzvou, aby sa všetci dostavili do práce, aj keď je sviatok. 

Pozrite si zábery krátko po výbuchoch:

https://twitter.com/flysrilankan/status/1119848248976531456

Úrady taktiež zaviedli mimoriadne opatrenia v doprave. Na medzinárodnom letisku pri Kolombe platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Pasažieri sa na letisko musia dostaviť 4 hodiny pred odletom. Správa železníc oznámila, že do vlakov nebudú vpustení ľudia s veľkou batožinou. Na železničných nádražiach robia personál aj polícia kontroly. 

Správu budeme aktualizovať. 

Pozrite si reportáž o výbuchu v historickom centre Bratislavy. Dôvodom bol plyn:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy