Polojasno
22°
Bratislava
Holandský detektív našiel stratený obraz Pabla Picassa, putoval v podsvetí
Zdielať na

Holandský detektív našiel stratený obraz Pabla Picassa, putoval v podsvetí

AMSTERDAM / Holandský detektív tvrdí, že našiel ukradnutý obraz maliara Pabla Picassa. Ten sa stratil pred dvadsiatimi rokmi.

Arthur Brand v minulosti vypátral niekoľko stratených umeleckých predmetov, a preto dostal prezývku Indiana Jones umeleckého sveta. Podľa neho putoval stratený obraz z roku 1938 v holandskom podsvetí.  

Obraz má názov Buste de Femme (Dora Maar) a údajne patril bohatému šejkovi zo Saudskej Arábie, ktorému ho v roku 1999 ukradli neznámi páchatelia z jachty v letovisku Antibes. Brand po ňom pátral niekoľko rokov, získal ho však len prednedávnom. Podľa neho má obraz, ktorý stihol predať poisťovni, hodnotu cca 25 miliónov eur. 

Francúzska fotografka Dora Maar, ktorú Picasso namaľoval, bola jeho milenkou sedem rokov. Do maliarovej smrti v roku 1973 viselo dielo v jeho dome. "Všetci si mysleli, že bol zničený. To sa stane s 90 percentami ukradnutých predmetov, pretože sa nedajú predať," povedal Brand pre holandské noviny De Volkskrant. Ukázalo sa, že dielo si posúvali medzi sebou v holandskom podsvetí. 

Picassov obraz nie je prvým predmetom, ktorý sa vďaka Arthurovi Brandovi podarilo nájsť. Podieľal sa napríklad aj na vypátraní dvoch sôch koní od rakúsko-nemeckého sochára Josefa Thoraka, ktoré vraj stáli pred budovou Hitlerovho sídla. Minulý rok Brand vypátral mozaiku so svätým Markom, ktorú ukradli z kostola na ostrove Cyprus. 

Dražil sa obraz od Pabla Picassa. Vyvolávacia cena bola 128 miliónov eur:

Súvisiace články