Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
World Wide Web oslavuje 30 rokov. Uhádnete, ktoré jedlo bolo objednané ako prvé cez WWW?
Zdielať na

World Wide Web oslavuje 30 rokov. Uhádnete, ktoré jedlo bolo objednané ako prvé cez WWW?

BRATISLAVA / Celosvetová počítačová sieť v utorok oslavuje presne 30 rokov. V tento deň v roku 1989 totiž britský vedec Sir Tim Berns Lee spísal svoju víziu alebo myšlienku, z ktorej sa stal World Wide Web, teda celosvetová sieť, ktorú poznáme pod tou známou skratkou WWW.

World Wide Web si nesmieme mýliť s internetom, ten je trochu starší. Zjednodušene sa dá povedať, že internet sú vlastne káble, ktoré prepájajú počítače a servery na celom svete a WWW je aplikácia, ktorá tie káble využíva. Sir Tim Berns Lee svoju myšlienku rýchlo pretavil na skutočnosť. Už v roku 1990 v Európskom stredisku pre jadrový výskum CERN spustil prvú internetovú stránku a prvý server. Bežalo to na jeho vlastnom počítači.

Bolo to niečo ako internetový vek dinosaurov. Internetový pravek nastal v roku 1992, keď sa k sieti mohol pripojiť aj bežný človek. Prvé pripojenie v tom roku ponúkla britská spoločnosť Pipex. Bolo to vytáčané pripojenie cez telefónnu linku, čo si ešte mnohí dobre pamätáme. Bolo to pomalé, drahé a navyše to sprevádzali čudné zvuky.

V roku 1992 sa zrodil aj prvý smartfón, ktorým sa dalo k internetu pripojiť. Volal sa Simon a zostrojila ho spoločnosť IBM. Mal aj dotykový displej, dali sa s ním čítať emaily alebo posielať faxy. V prepočte na dnešné peniaze stál viac ako 1 500 eur.  V roku 1994 sa cez www uskutočnila prvá online objednávka jedla. Podľa niektorých zdrojov to bola salámová pizza s hubami a so syrom z jednej známej siete pizzových reštaurácií. V tom istom roku sa vraj predala, respektíve kúpila, cez internet prvá vec. V auguste 1994 istý Dan Kohn vytvoril internetovú stránku s názvom NetMarket a svojmu známemu vo Filadelfii predal Stingovo CD-čko „Ten Summoner’s Tales“.

V roku 1994 sa zrodila internetová reklama. Na niektorých stránkach sa objavil prvý reklamný baner. Lákal ľudí na server hotwired.com. A v roku 1994 sa narodilo aj internetové bankovníctvo. V októbri 1994 sa sporiteľňa Stanford Federal Credit Union stala prvou finančnou inštitúciou, ktorá ponúkla internetové bankovníctvo všetkým svojim klientom.

Pamätníci si možno spomenú aj na prvé virálne video, ktoré začalo kolovať internetom v roku 1996. Vtedy ešte predovšetkým cez emaily. Bolo to tancujúce bábätko. Pôvodne vzniklo ako ukážka možností jedného programu na vytváranie trojrozmerných obrázkov a animácií. V tých časoch ste na internet museli mať kábel. Ale v roku 1997 sa rozletelo do sveta wi-fi. Prvýkrát bolo bezdrôtové pripojenie k dispozícii bežným smrteľníkom.

Keď sa dnes povie sociálna sieť, väčšine vyskočí v hlave Facebook alebo Instagram, no prvá internetová sociálna sieť vznikla už roku 1997, keď mal Mark Zuckerberg, zakladateľ Facebooku, len 13 rokov.  Volala sa Six Degrees. Človek si tam mohol vytvoriť profil a nadväzovať priateľstvá s ďalšími používateľmi. Na vrchole slávy mala 3 a pol milióna užívateľov, ale vydržala len do roku 2000. Neskôr ju znovu oživili, ale dnes je to okrajová záležitosť.

​O regulácii obsahu na internete sa v poslednom období začína hovoriť čoraz viac.

Súvisiace články