Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kniha Martina Spana približuje umelú inteligenciu ľuďom. Ľudí nenahradí, myslí si
Zdielať na

Kniha Martina Spana približuje umelú inteligenciu ľuďom. Ľudí nenahradí, myslí si

BRATISLAVA / Slovák Martin Spano napísal knihu o umelej inteligencii, ktorá sa stala bestsellerom. Pôvodne existovala len v anglickom jazyku, no teraz si ju môžeme prečítať aj v slovenčine, navyše úplne zadarmo. O čom tá kniha je a prečo vznikla porozprával autor v štúdiu TV JOJ.

Kniha je písaná formou príbehov. Spano totiž sám tvrdí, že ju chcel napísať tak, aby sa v tom vyznal aj človek, ktorý o umelej inteligencii veľa nevie. Existovala pôvodne len v angličtine, no teraz je dostupná aj v slovenskom jazyku.

Prečo ale zaznamenáva umelá inteligencia taký boom až v poslednej dobe? "Konečne sme prišli na to, ako umelú inteligenciu skonštruovať, pôvodne sme si mysleli, že ju naprogramujeme ako digitálny počítač, no nedalo by sa to. Lepšie je, keď sa umelá inteligencia bude sama učiť," povedal počítačový vede, futurista a autor knihy Martin Spano. V roku 2012 bol preto predstavený zlepšený starý algoritmus - hlboké učenie (deep learning). Na to, aby fungoval ale potrebuje veľké množstvo dát a dostatočnú silu. "To všetko máme až v súčasnosti, pretože až pred pár rokmi prišli sociálne siete, na ktoré každý dobrovoľne dáva veľké množstvo dát," uviedol Spano.

Vyrovná sa umelá inteligencia tej ľudskej?

Podľa Martina Spana sa bude umelá inteligencia naďalej vyvíjať a bude stále na vyššom stupni. K vyrovnaniu s ľudskou inteligenciou ale podľa neho nedôjde, pretože aj ľudia sa podľa neho v budúcnosti budú vyvíjať, respektíve budú zvyšovať schopnosti svojho mozgu. "Pálčivejším problémom na najbližšie obdobie je skôr to, že automatizácia spôsobí, že budú rôzne zamestnania nahradzované. Prvým kandidátom je transportný priemysel, pretože ak autonómne autá dosiahnu takú úroveň, že budú schopné samé jazdiť, tak vodiči prídu o prácu," uviedol Spano. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články