Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko odmietlo 105 miliónov dolárov z USA na modernizáciu letísk
Zdielať na

Slovensko odmietlo 105 miliónov dolárov z USA na modernizáciu letísk

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany pre TV JOJ potvrdilo, že odmietne ponuku Spojených štátov spolufinancovať modernizáciu letísk. Dôvodom je náhle zistenie, že by pomoc zo Spojených štátov mohla zasahovať do majetkových práv a suverenity našej krajiny. Na rokovaniach, ktoré viedli asi dva roky, sa teda už naďalej nebudeme zúčastňovať. K rozhodnutiu došlo iba deň po tom, ako predseda strany SNS Andrej Danko pohrozil odchodom z vlády.

"Vzhľadom na to, že ponuka Spojených štátov amerických nijako nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ministerstvo obrany sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach k predmetnej téme. Z doterajších rokovaní vyplynulo, že uvedená ponuka Spojených štátov amerických zasahuje do majetkových práv a suverenity Slovenskej republiky, čo súčasné vedenie Ministerstva obrany SR striktne odmieta. Opakujeme preto, že na ďalších rokovaniach sa zástupcovia Ministerstva obrany SR nebudú zúčastňovať, o čom informujeme aj ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V tejto súvislosti tiež pripomíname, že Ministerstvo obrany SR si plní a bude plniť všetky záväzky ako člen NATO. V tomto prípade však išlo o možnú bilaterálnu spoluprácu," vyjadrila sa k rozhodnutiu pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

"Rezort obrany považuje za ohrozenie, resp. obmedzenie suverenity Slovenskej republiky akékoľvek vytvorenie právnych podmienok pre pôsobenie cudzích ozbrojených síl na území Slovenska na neurčitý čas, s možnosťou vypovedania zmluvy najskôr po uplynutí doby 10 rokov od nadobudnutia jej platnosti, s 12-mesačnou výpovednou dobou. Navyše takéto pôsobenie cudzích vojsk by mohlo byť v zmysle terminológie NATO  považované za vytvorenie základne cudzích vojsk na území Slovenskej republiky, s čím vedenie ministerstva obrany zásadne nesúhlasí," vysvetlilo ďalej ministerstvo s tým, že podľa dohody by mohlo k nám prísť neuvedený počet amerických vojakov, s technikou aj materiálom bez špecifikovania druhu a konkrétneho účelu. 

Nepochopiteľný krok 

Odôvodnenie Ministerstva obrany SR o odmietnutí peňazí z USA je podľa poslanca Martina Fedora (Most-Híd) nepochopiteľné. Podľa jeho slov je navyše každému zrejmé, že Slovensko bude musieť prispôsobiť vojenské letiská pre nové stíhacie lietadlá F-16 a tiež si myslí, že je to v rozpore s Programovým vyhlásením vlády SR. 

"V programovom vyhlásení sa píše, že vláda bude podporovať rozvoj transatlantických vzťahov ako základný pilier zaručenia bezpečnosti a budovania prosperity SR. Za najbližších partnerov vláda považuje členské krajiny EÚ a spojencov v NATO. Preto je dnešný jednostranný krok Ministerstva obrany SR, ktorým odmietlo investíciu od jedného z najbližších spojencov, v rozpore so základným dokumentom, na ktorom stojí táto vláda. Spolupráca so spojencami je v našom najvyššom štátnom záujme. Akoby sme si stále neuvedomovali, že naši vojaci sú vojakmi NATO, na ktorých sa spojenci právom spoliehajú. Vylepšené letiská nám tiež nik nezoberie, ale budú vo vlastníctve Slovenskej republiky," doplnil poslanec.

Fedor dúfa, že koaliční partneri túto investíciu ešte prehodnotia. "Verím, že vláda a koaliční partneri prehodnotia význam a potrebu dodatočných investícií do našej obrannej infraštruktúry. Vyrokovanie a schválenie obdobných zmlúv majú za sebou mnohé krajiny, vrátane našich partnerov z V4," uzavrel.

Danko povedal NIE 

V nedeľu sa Andrej Danko jasne vyjadril, že ak Slovensko tieto peniaze prijme, tak SNS odíde z vlády. Danko si myslí, že ak Slovensku zmodernizuje vojenské letiská americká armáda, bude ohrozená slovenská suverenita. "Ani meter štvorcový nemôžeme dať do správy iného štátu," vyhlásil s tým, že SNS prekáža každý jeden cudzí vojak na území Slovenska. "Nikto sem zo žiadnej armády nepríde, inak SNS odíde z vlády,“ pohrozil Danko.

Slovensko a USA o finančnej podpore na modernizáciu vojenských letísk v Kuchyni a na Sliači rokujú viac než dva roky. ​SNS sa obáva, že Američania neponúkajú peniaze bez ďalších podmienok a budú žiadať tesnejšiu vojenskú spoluprácu a prítomnosť na území Slovenska.

Postoj SNS, ktorá sa údajne obáva dlhodobej prítomnosti vojakov z iných, i keď partnerských, koaličných krajín, zjavne zaskočil aj slovenského premiéra. "Nikto takúto prítomnosť ani neplánuje a takéto ultimátum, že ak sa niečo také stane, tak opustíme vládnu koalíciu, to ja také, ako keby som povedal, že v prípade, že by sa stala udalosť, ktorá... tak opúšťam vládu," povedal Peter Pellegrini. 

Pozrite si archívnu reportáž o modernizácii slovenskej armády: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy