Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podľa psychológov sú deti narodené na prelome tisícročí psychicky menej odolné
Zdielať na

Podľa psychológov sú deti narodené na prelome tisícročí psychicky menej odolné

BRATISLAVA / Deti narodené na prelome tisícročí sú vraj psychicky najmenej odolné spomedzi všetkých dnes žijúcich generácií. Tvrdí to správa americkej psychologickej asociácie. Otázku, čo to spôsobuje, si kládli aj naši psychológovia. Odpoveď vás možno prekvapí.

Slabšia psychická odolnosť generácie Z podľa niektorých amerických psychológov súvisí s nástupom hrozieb teroristických útokov. Jedenásty september 2001 v USA úplne zmenil vnímanie bezpečia na celom svete. Terorizmus vyhnal z ulíc deti a nahnal strach a úzkosť do duší rodičov. "Sú trochu úzkostliví a snažia sa deti ochrániť pred všetkým zlom," povedala vzťahová mediátorka Jana Mladá. 

Deti ale nebezpečnú reálnu ulicu nahradili virtuálnou na sociálnych sieťach. Psychológovia túto generáciu pomenovali generáciou Z. "Je to generácia, ktorá sa narodila po 95. a teraz dosahuje 18. rok. Sú tak naviazaní na sociálne siete, že už prestávajú komunikovať, tá komunikácia je takzvaná bezdotyková," uviedol psychológ Karol Kleinmann.

Odborníci z americkej asociácie psychológov tvrdia, že generácia Z je psychicky menej odolná a oveľa častejšie ako iné generácie navštevuje ambulancie psychológov. Oproti predchádzajúcim generáciám, u tejto oveľa častejšie badáme rôzne psychodiagnózy ako je ADHD, Aspergerov syndróm alebo ODD. Najviac sa im vyčíta závislosť na sociálnych sieťach, zvýšená precitlivenosť a neochota rešpektovať autority. Generácia Z to čiastočne uznáva.

S tou údajne nižšou psychickou odolnosťou to ale podľa štatistík nie je celkom tak. Sú len oveľa viac vnímavé a viac zamerané na skúmanie vnútorného prežívania ako iné generácie. "Idú hlboko do poznania a zaujíma ich vnútorný svet ľudskej psychiky," uviedol Kleinmann.

Nevídaná dostupnosť informácií, ich schopnosť riadiť si svoj vzdelávací proces sami a silná túžba po slobode stavia nepripravených učiteľov do nepríjemnej situácie. "Oni už chcú vidieť zmysel toho, čo im druhí hovoria a chcú komunikovať s rešpektom," uviedla Mladá.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články