Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nízke úroky a dostupné hypotéky sa podpísali pod vysoké ceny nehnuteľností. Odborníci sa boja realitnej bubliny
Zdielať na

Nízke úroky a dostupné hypotéky sa podpísali pod vysoké ceny nehnuteľností. Odborníci sa boja realitnej bubliny

BRATISLAVA / Eurozónu zrejme čaká ďalšie pumpovanie lacných peňazí do ekonomiky. Spolu s nízkymi úrokovými sadzbami a hypotékami dostupnými takmer pre každého sa postarali o nebývalý rast cien nehnuteľností. Napriek tomu idú predražené byty na dračku, hoci ich paradoxne kupujú aj tí, ktorí už teraz žijú od výplaty k výplate.

Vo svete financií sa začínajú diať veci, ktoré môžu ovplyvniť aj bežných Slovákov. Prvé náznaky sa objavili vo svete realít. Situácia na trhu s nehnuteľnosťami je ako keby postavená na hlavu. Ceny naďalej rastú, no záujemcov akosi ubúda. "Predávajúci, keďže je slabá ponuka, držia ceny stále vysoko, druhá vec je, že kupujúci nevedia financovať sumy," hovorí realitná špecialistka Daniela Rážová. 

Opatrenia Národnej banky síce mnohým skomplikovali snahu získať nové bývanie, je však stále mnoho takých, ktorí sú ochotní zaplatiť až nezdravú cenu. "Samozrejme, treba byť vždy opatrný s nabaľovaním dlhov," povedal portfóliový manažér API Andrej Rajčány. "Zadlžovanie môže v budúcnosti priniesť riziko, že napríklad pri zvýšení úrokových sadzieb domácnosti nebudú schopné splácať úvery," uviedla hovorkyňa NBS Jana Kováčová. 
"V tejto chvíli nejde ani tak o úrokové sadzby, ale o to, že nemajú 20 percent svojich zdrojov na to, aby si mohli kúpiť nehnuteľnosť," vysvetľuje Rážová.

Výhodné hypotéky však naďalej tlačia cenu nehnuteľností nahor a siahajú po nich aj tí, ktorí žijú na hrane. Lacné úvery vyzerajú na prvý pohľad lákavo, no nemusí to tak byť aj v skutočnosti. Platí to aj pri nehnuteľnostiach takpovediac na kšeft. "Vraziť značnú časť životných úspor a zadlžiť sa kvôli neistej investícii do budúcna, veľmi by som si to zvažoval," rozpráva člen predstavenstva Brokerua Milan Repka. 

O jej výhodnosti často rozhoduje najmä lokalita. "To je to najdôležitejšie, čo musí človek zvažovať pri kúpe nehnuteľnosti určenej na investičné zámery," dodáva Repka. Zdá sa, že realitná bublina je nafúknutá na doraz. Nie je však isté, či praskne alebo vyfučí postupne. "Tá masa začína mať problém s kúpou a tým ceny 1,2,3-izbových panelákov by mali ísť už dole," myslí si realitná špecialistka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy