Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Piť pivo alebo víno, či oboje? Vedci testovali, v ktorom prípade nebudete mať opicu
Zdielať na

Piť pivo alebo víno, či oboje? Vedci testovali, v ktorom prípade nebudete mať opicu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Piť víno alebo pivo, alebo oboje v jeden večer? Toto je otázka, ktorá vŕta v hlave mnohých ľudí, ktorí sa chystajú popíjať alkohol so svojimi priateľmi. Vedci z univerzity Cambridge sa rozhodli túto záhadu rozlúštiť a teraz prichádzajú s riešením.

Každý národ, ktorý holduje pivu a vínu, rieši otázku typu "Buď - alebo, či oboje?". Nikto z nás si predsa nechce spôsobiť žalúdočné problémy, nevoľnosť. Stará povera vraví, že pokiaľ už sa rozhodneme v jeden večer miešať oba typy alkoholu je dobré, aby sme uprednostili pivo a potom pokračovali vínom. - "Beer before wine and you will be fine; wine before beer and you will feel queer."

Podľa Nemcov a Francúzov by toto alkoholické pravidlo malo byť takto: Piť víno po pive je v poriadku, ale opačným postupom si koledujete o poriadnu opicu. Na Slovensku platí zase iné ľudové príslovie. "Opitý od vína letí nabok, od piva na chrbát, od pálenky na nos." Otestovať pravdivosť týchto prísloví sa rozhodli vedci z univerzity v Cambridge v spolupráci so svojimi nemeckými kolegami. Štúdiu pripravovali dva roky a teraz sa jej výsledky rozhodli publikovať v  časopise American Journal of Clinical Nutrition. Informovala o tom britská BBC.

Podmienky pre uchádzačov testu

Do štúdie sa vedcom prihlásilo 300 ľudí, ktorí sa v záujme vedy opili doslova na mól. Vybraných bolo 90 dobrovoľníkov vo veku od 19 - 40 rokov. Tí boli rozdelení do troch skupín - prvá skupina pila víno pred pivom, druhá pivo pred vínom a tretia alkohol nemiešala, pila buď pivo alebo víno. Všetci dobrovoľníci boli samozrejme pod dohľadom lekárov. Vypiť museli približne 1,4 litra piva a 8 dcl vína. Skupina, ktorá pila len jeden druh alkoholu, musela vypiť rovnaké množstvo. 

Pred pokusom dostali všetci jedlo, ktoré bolo vypočítané na kalórie presne podľa ich kalorických potrieb. Po vypití alkoholu sa ich pýtali ako sa cítia. Keď sa vyspali, začali vyplňovať dotazník aká hrozná je ich opica z alkoholu. V dotazníku hodnotili faktory ako je únava, bolesť hlavy, žalúdka, nevoľnosť a tep.  

Ako to je s pivom a vínom naozaj?

Podľa testov vedci zistili, že je úplne jedno v akom poradí si alkohol dáte. "Jediný spôsob ako zistiť, aká opica vás na druhý deň čaká, je pozorovať a ako moc sa cítite opitý. A samozrejme či vám je zle," uviedol jeden z vedúcich štúdie doktor Kai Hensel. "Kedže sa víno a pivo v žalúdku aj tak zmieša, tieto výsledky sa dali očakávať" dodal Joris Vester z Utrechtského inštitútu farmaceutických vied a zakladateľ medzinárodnej Skupiny pre výskum post alkoholických stavov. Teraz podľa Hensela môžu očakávať nomináciu na Ig Nobelovu cenu. 

Ako bojovať s opicou?

Na opicu nie je žiadna zázračná kúra či liek, hoci dehydratáciu lieky od bolesti ako je paracetamol, ibuprofen a sladké jedlá, môže trošku zmierniť, a to aj ostatné ťažkosti, ktoré pociťujete. 

Tu je ale niekoľko krokov, vďaka ktorým môže byť vaša opica na druhý deň slabšia: 

  • nepiť alkohol na prázdny žalúdok
  • nepiť tmavý alkohol a nápoje ak vieme, že môžeme byť na ne citlivejší
  • pomedzi pitie alkoholu treba zaradiť aj pitie vody či neperlivých limonád
  • pred spánkom treba vypiť pol litra vody 

Súvisiace články