Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Demolácia mosta v Janove, na ktorom zahynulo 43 ľudí, sa začala
Zdielať na

VIDEO: Demolácia mosta v Janove, na ktorom zahynulo 43 ľudí, sa začala

JANOV / Po minuloročnom nešťastí, kedy sa zrútila časť Morandiho mosta, začali teraz technici dávať prvú časť z neho na zem. Za deň a pol odrezali až 630 metrov. Keď k zrúteniu došlo o život prišlo 43 ľudí. Na moste sa vtedy nachádzala aj český vodič, ktorý o celej tragédií prehovoril.

S demoláciou úsekov, ktoré po zrútení zostali, sa začalo v piatok. Odrezanie 630 metrovej časti trvalo celý deň a ale aj niekoľko hodín v sobotu v noci. Technikom sa podarilo oddeliť konštrukciu ťažkú 100 ton a širokú 18 metrov. Ďalších 10 hodín bolo potrebných na to, aby bol tento segment spustený na zem do hĺbky 48 metrov. Robotníkom ale celú prácu sťažoval aj silný vietor. 

Tento ťažký úsek vozovky bude využití k vyvažovaniu pri demontáži ostatných častí. Piliere potom budú zničené dynamitom. Celá demontáž by mala trvať najmenej 6 mesiacov. 

Na moste momentálne pracuje 60 ľudí, ktorí sa striedajú, aby demontáž pokračovala nepretržito. Talianska vláda teraz sľubuje, že nový viadukt bude v prevádzke v apríli 2020. Stavba by mala byť z ocele a betónu, navrhnutá Talianom Renzem Pianem.

Veľká časť mosta Morandi v Janove sa zrútila 14. augusta počas prudkého lejaku. V jeho troskách zahynulo 43 ľudí a ďalších 600 obyvateľov domov nachádzajúcich sa pod narušenou stavbou muselo preventívne opustiť svoje domovy. Už nie je tajomstvom, že most nebol v dobrom stave. Podľa šéfa vládnuceho Hnutia 5 hviezd Luigi di Maio sa most nezrútil nešťastnou náhodou, ale preto, že bola zanedbaná jeho údržba. "Vždy, keď platíme za diaľnice predpokladáme, že peniaze budú použité na údržbu ciest a mostov. Ale zdá sa, že prevádzkovateľ peniaze použil inak," vyjadril sa vicepremiér Luigi Di Maio. 

Pozrite si video ako sa Morandiho most v Janove rútil: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy