Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Diera v zákone trápi invalidov. Pre (bez)bariérové wc musia vydržať hodiny bez vody
Zdielať na

Diera v zákone trápi invalidov. Pre (bez)bariérové wc musia vydržať hodiny bez vody

BRATISLAVA / Ľudia na vozíčku nemajú často prístup ani k takým samozrejmým veciam ako sú toalety. Poslankyňa OĽaNO Silvia Shahzad podrobila takejto kontrole viaceré úrady, ale aj zdravotnícke zariadenia po celom Slovensku.Videá, ktoré urobila, ukazujú že mnohé toalety nie sú v skutočnosti bezbariérové. A problémom je to, že zákon nikoho nenúti ku kontrolám.

To, že na dverách svieti nápis bezbariérová toaleta, ešte neznamená, že je naozaj bezbariérová. "Zisťujeme, že až 80% je nevyhovujúcich," poznamenala poslankyňa Silvia Shahzad. A čo to v praxi pre ľudí na vozíčku navštevujúcich úrady či lekárov znamená? Je to neuveriteľné, ale musia sa vraj snažiť, aby toaletu radšej nepotrebovali. "Naozaj je to základná ľudská potreba a vy musíte vydržať 2-3 hodiny, pol dňa.. Tí ľudia si naozaj prispôsobujú režim, že vydržia bez toalety celý deň," upozornila ďalej. To teda znamená, že ľudia na vozíkoch nepijú aj celý deň, len aby vydržali neísť na toaletu.

 Toalety sú tak malé, že sa v nich na vozíčku neotočíte, a už vôbec nie so sprievodom. Prípadne nemáte inú možnosť, než nechať po celý čas otvorené dvere. Bezbariérovým toaletám, ktoré sú súčasne prebaľovacie miestnosti, chýba niekedy prístup k samotnej toalete, a ak tu máte človeka prebaľovať, nemáte dosť priestoru preložiť ho z vozíka na lôžko. Často chýbajú madlá, alebo sú len z jednej strany a sú tak nepoužiteľné. Poslankyňa apeluje na ministra dopravy, aby v novele stavebného zákona bola povinnosť nielen splniť podmienky bezbariérovej toalety na papieri, ale aby sa to aj kontrolovalo na mieste.

"Ministerstvo rokuje s príslušnými rezortmi a organizáciami (NROZP, OZ bez bariér a pod) o kontrole bezbariérovosti stavebných zámerov a realizácie stavieb a hľadá optimálne riešenie, aby nedochádzalo k ďalšej byrokracii pri povoľovaní stavieb, ale zvyšovaniu povedomia a odbornosti projektantov a stavebníkov," uviedlo v stanovisku ministerstvo dopravy. 

Na Slovensku je bežnou praxou aj to, že keď už konečne nájdete v budove bezbariérovú toaletu, hneď potom vás čaká ďalšie pátranie po kľúči, aby ste ju odomkli. Pritom vo svete je už bežnou praxou jediný univerzálny kľúč, ktorým otvoríte bezbariérovú toaletu či už na úrade alebo v nákupnom centre.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy