Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia riešia vážny problém s lekármi. Choré deti nemá kto vyšetriť
Zdielať na

Obyvatelia riešia vážny problém s lekármi. Choré deti nemá kto vyšetriť

SVRČINOVEC / Obyvateľov kysuckej obce Svrčinovec v týchto dňoch trápia problémy s lekármi. Chýba im nielen všeobecný lekár, ale ordináciu opúšťa aj detská lekárka. Dôvodom pre jej odchod pritom nemal byť iba jej vek.

Obec Svrčinovec je neslávne známa tým, že je tu komplikovaná doprava, a práve v tom je problém. "Vzhľadom k dôchodkovému veku, ale nielen kvôli nemu ukončila, pôsobenie v našej obci aj detská lekárka," vyjadrila sa starostka Renáta Majchráková. Prihraničná dedina je charakteristická tým, že sú tu dennodenne obrovské dopravné zápchy. Keď sa chce vodič odtiaľto dostať do susednej Čadce, niekedy to trvá aj vyše hodiny. A to bola jedna z príčin, prečo pediatrička, ktorá tu roky slúžila, už stratila trpezlivosť.

"Pre komplikovanú dopravu požiadala vyšší územný celok, aby jej obvod pridelil niekomu inému," pokračovala starostka obce. Situácia je teraz taká, že rodičia so svojimi deťmi musia navštevovať ordinácie vo vedľajších obvodoch. Polovicu z nich čaká dochádzanie do Čadce.

"V obci nebol záujem o prevádzkovanie ambulancie, preto sa župa snažila nájsť nejaké riešenie. Aktuálne sa snažíme zriadiť detskú ambulanciu v kysuckej nemocnici v Čadci, kde by boli prioritne prijímaní detskí pacienti zo Svrčinovca," uviedla hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. 

Starostka Svrčinovca sa teda snaží bojovať o to, aby tu premávalo viac osobných vlakov. "V súčasnosti už pripravuje návrh na zhustenie počtu vlakov," pokračovala Remencová. "Model dopravy bude potom prerokovaný s ministerstvom dopravy a výstavby, ktoré o potencionálnom navýšení rozhodne," vysvetlil hovorca ŽSSK Tomáš Kováč. Kým sa tak stane, budú sa musieť rodičia so svojimi deťmi naďalej trápiť v kolónach, ktoré zmiznú až po dobudovaní diaľničného obchvatu Čadce a Svrčinovca.

Lekári, aj v Žilinskom kraji, by mali ordinovať dlhšie. Je tomu skutočne tak? Pozrite si reportáž a dozviete sa viac: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy