Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Snine sa pýšia nádherným dreveným chrámom. Má ale jednu chybu, zvony sa ešte neozvali
Zdielať na

V Snine sa pýšia nádherným dreveným chrámom. Má ale jednu chybu, zvony sa ešte neozvali

SNINA / Snina sa už vyše roka pýši nádherným dreveným chrámom Svätého Rastislava, ktorý je postavený starodávnym spôsobom, teda takmer bez klincov. Z chrámu sa však ešte ani raz neozvali zvony. Dôvodov je hneď niekoľko.

Chrám stavali majstri na Ukrajine. Potom ho rozobrali a na štyroch kamiónoch priviezli do Sniny. No zvony v ňom stále chýbajú. "Vláda nám na tie zvony prispela čiastkou 3000 eur, za čo veľmi pekne ďakujeme, no ale to je suma, ktorá nestačí ani na zakúpenie jedného zvonu," vyjadril sa duchovný pravoslávny Igor Kerekanič. 

"Vláda podporila pravoslávnu cirkev v Snine sumou 3000 eur na nákup zvonov. Vláda pri týchto dotáciách vždy postupuje podľa aktuálnych požiadavok z regiónu," vysvetlila Patrícia Macíková, hovorkyňa Úradu vlády SR. Podľa slov Michala Trvaleca zo zvonárskej dielne v Žarnovici stojí 200 kilový zvon okolo 7000 eur. 

Na drevený chrám v Snine nebol okrem strechy a veže použitý ani jeden klinec. Steny chrámu stavali pôvodnou starou technológiou. Kvôli zvonom preto budú musieť osloviť aj odborníkov, správca chrámu sa obáva o stabilitu zvonice.  "Taký priemerný zvon má 100 kg a keď sa rozkýve do jednej strany, do druhej strany tak to je zruba 300 kg navyše," podotkol Trvalec.

Zvony odjakživa zvolávali veriacich. Do chrámu, ktorý je zasvätený svätému Rastislavovi potrebujú zvony tri. Lacnejšie by ich možno kúpili na Ukrajine, no podľa duchovného otca je to komplikované. "Tam je problém s dovozom cez hranicu, a keď sa to preclí, a aj vyfaktúrovať vyúčtovať je problém, lebo tam sa ťažko platí cez bankový účet," povedal duchovný otec. Zatiaľ v chráme používajú nahrávku zvonenia, ktorú púšťajú cez reproduktor, ktorý je umiestnený vo zvonici. Tritisíc eur od vlády je síce na zakúpenie zvonov málo, no pravoslávny duchovný je za ňu vďačný. "Možno budú najštedrejším darcom. A treba nejako začať. 3000 euro je veľmi dobrý začiatok a potom to už pôjde," dodal. 

V Starej Ľubovni zriadili kostolík aj pre nevidiacich. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy