Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Český vodič, ktorý prežil zrútenie mosta v Janove, prehovoril
Zdielať na

Český vodič, ktorý prežil zrútenie mosta v Janove, prehovoril

PRAHA / Českého vodiča kamiónu, ktorý prežil zrútenie Morandiho mosta v Janove prehovoril. V stredu ho prepustili z pražskej nemocnice domov. Vyjadril sa, že nešlo o zázrak ale mal neuveriteľné šťastie, a to vo viacerých situáciách. Počas tlačovky opísal celý priebeh nešťastia.

Vodič Martin Kučera opísal celé nešťastie v Janove. V stredu ho prepustili z nemocnice Thomayerově v Prahe. Podľa jeho slov sa v blízkych dňoch plánuje vrátiť aj do práce. O jeho vyjadreniach a tlačovke informovalo idnes.cz."Som úplne v poriadku, po tom čo som zažil. Dá sa povedať, že mi nič nie je," opísal svoj stav. "Nebol to zázrak, mal som z "prdele" šťastie," okomentoval to svojrázne. 

Podľa jeho slov mohol hýbať rukami aj nohami. "Mám len 3 rebrá zlomené, no nie je to taká bolesť, akú som čakal. Lekári mi najskôr hovorili, že mám zlomené 4 rebrá, potom dokonca až päť. Neskôr, že mám prepichnuté pľúca, potom len pohmliaždené," opisoval chovanie lekárov. Inak bol vraj ale s lekárskou starostlivosťou spokojný.  

Jedna rana a diaľnica sa rozpadla

Celá situácia sa podľa Martina odohrala veľmi rýchlo. " Diaľnica sa zavlnila, ozvala sa rana a potom sa rozpadla na kusy. Povedal som si, že som mŕtvy a snáď to bude rýchle. Behom dvoch sekúnd mi hlavou preletelo množstvo myšlienok," opísal nešťastie. 

Záchranárom trvala jeho záchrana pre trosky mosta a betón dlhšie. " Bol som v kabíne hore nohami, ale celú dobu som bol pri vedomí. Ruka mi trčala z okna a snažil som sa ňou kývať, aby ma ľudia videli. Kým sa ku mne dostali záchranári trvalo to asi 20 minút," povedal. 

O jeho záchranu sa pričinilo množstvo faktorov. Kamión, ktorý riadil bol najnovší Mercedes a boli v ňom spevnené stĺpky. Kabína sa tak pri páde neskrčila. Ako ďalej povedal, zachránil ho aj pás a sklopené opierky.  

Kontakt s príbuznými 

So svojimi blízkymi sa spojil v deň nehody. "Prišiel som o všetky svoje veci, všetko zostalo v aute. Veľmi mi pomohli dámy z českej komunity v Janove. Dali mi mobil, aby som sa s nimi aj s firmou mohol spojiť. S mojou matkou najskôr hovoril šéf firmy. Opýtala sa: Žije?," prezradil. 

Robotu neopustí

Aj napriek traumatickému zážitku nehodlá robotu opustiť "Keby som po moste išiel pešo, tak prestanem chodiť? So šoférovaním to nemalo nič spoločného, nebola to nehoda. Akonáhle mi to zdravotný stav povolí, vrátim sa za volant. Som vonku z nemocnice a na to som sa najviac tešil. Začínam druhý život, moje druhé rodné mesto je Janov," vyhlásil na záver s tým, že myslí na pozostalých obetí ale aj na všetkých zranených. "Je to tragédia", dodal. 

Takto vyzeral a prebiehal pohreb 18 obetí Morandiho mosta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy