Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Janove pochovali 18 obetí. Ich počet medzitým vzrástol na 42
Zdielať na

V Janove pochovali 18 obetí. Ich počet medzitým vzrástol na 42

JANOV / V sobotu sa na janovskom výstavisku konal pohreb 18 obetí zrútenia mosta. Dve desiatky rodín štátny pohreb odmietli aj z dôvodu, že za nešťastím vidia práve krajinu. Záchranárom sa ale ešte v noci podarilo objaviť 4 mŕtve telá. Starší muž, ktorý bol posledným nezvestným sa v sobotu médiám ohlásil, že je živý a zdravý.

V pavilóne Jeana Nouvela na janovskom výstavisku sa konal štátny pohreb 18 ľudí, ktorí zahynuli pri páde mosta. Obrad viedol janovský arcibiskup Angelo Bagnasco, zúčastnil sa ho prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte. Na poslednú rozlúčku dorazilo 5000 ľudí, okrem pozostalých a predstaviteľov samosprávy, záchranárov a dvoch členov futbalového klubu, ktorí prišli taktiež dať svojim blízkym posledné zbohom.  

Rakvy boli pokryté kvetinami a vencami, mali vlajky krajiny. Pokryté boli aj plyšákmi a ďalšími osobnými vecami, ktoré im príbuzní položili na rakvu. Najmenšia patrila len 8-ročnému Samuelovi. Pred začiatkom pohrebu si obrovský potlesk vyslúžili záchranári, ktorí po zrútení mosta zasahovali. "Je jasné, že akékoľvek slová sú zbytočné. Je to obrovská tragédia," povedal počas omše arcibiskup. Následne odovzdal pozostalým odkaz od pápeža Františka, ktorý sa za mŕtvych aj zranených modlí. 

Štátneho pohrebu sa teda zúčastnilo 18 rodín. Ďalšie dve desiatky rodín sa rozhodli pochovať svojich blízkych pri súkromných obratoch. Niektorí účasť odmietli, pretože považujú za vinníka štát. Taliansko na dnešní deň vyhlásilo aj štátny smútok. Večer zhasne aj osvetlenie pri pamiatkach ako Koloseum či fontána di Trevi. Janovské futbalové tímy odložili aj svoje zápasy.  

Posledný nezvestný žije

Počet obetí po zrútení mosta sa v sobotu zvýšil na 42 po tom, čo pod troskami záchranári našli ďalšie štyri mŕtve telá. Šlo o trojčlennú rodinu s malým dieťaťom, ktorú zavalil v ich aute veľký betónový kváder. Štvrtou obeťou bol približne 30- ročný muž. 

Poslednou osobou evidovanou ako nezvestná, bol starší Talian. Ten sa v sobotu ale ohlásil médiám, že žije a je zdravý. 

Po prvýkrát od tragédie zvolali tlačovú konferenciu aj zástupcovia skupiny, do ktorej patrí spoločnosť, zodpovedná za údržbu mosta. Oznámili, že na pomoc Janovu vyčlenili pol miliardy eur. Za tragédiu sa však zatiaľ neospravedlnili. Chcú vraj totiž počkať na závery vyšetrovania.

V piatok z mosta odtiahli zelenú dodávku, v ktorej vodič zažil doslova peklo. Pozrite si našu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy