Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obyvatelia sú zhrození. Najrýchlejšie potápajúce sa mesto, mizne z povrchu
Zdielať na

Obyvatelia sú zhrození. Najrýchlejšie potápajúce sa mesto, mizne z povrchu

Zdroj: twitter@indochiptunes

JAKARTA / Hlavné mesto Indonézie Jakarta je najrýchlejšie sa potápajúce mesto na svete. Žije v ňom až 10 miliónov obyvateľov, ktorí postupne prichádzajú o svoje domovy. Podľa vedcov bude do roku 2050 až 95% pod vodou. Za všetko môžu povodne zapríčenené okolitými riekami a mora.

Metropola Indonézie sa potápa. Jakarta je najrýchlejšie sa potápajúce mesto na svete. Vedci a prieskumy ukazujú, že do roku 2050 bude až 95% plochy mesta úplne pod vodou. Vo veľkej miere je jeho plocha tvorená močiarmi. Keďže sa nachádza na ostrove Jáva, obklopuje ho more ale aj 13 okolitých riek. 

Nie je to však len o obrovských povodniach, mesto doslova mizne zo zemského povrchu. Poskytuje pritom domov až 10 miliónom obyvateľov. Severná Jakarta sa za 10 rokov potopila do 2,5 metra. Každý rok je to viac ako 25 centimetrov v niektorých častiach.

Priemerne sa ale za rok potopí o 1-15 centimetrov, pričom takmer polovica mesta je blízko hladiny mora. V okrese Muara Baru je jedna budova, ktorá slúžila pre rybársku spoločnosť. Je ale opustená, pretože je vhodná na obývanie len v ľavom krídle. Vo väčšine budov, nielen v tejto, sú podlahy plné stagnujúcej vody. Množstvo budov a domov je takmer úplne zatopených, pretože majitelia sa ich snažili opraviť čo najrýchlejšie. Zabudli ale na to, aký dopad budú mať ich rýchloopravy. 

https://twitter.com/Alex_Verbeek/status/1030416192845045760

"Chodníky sú ako vlny v mori. Akoby sa hýbali hore dole, ľudia môžu kedykoľvek spadnúť," opísali ulice pre BBC Ridwan, a Muara Baru, ktorí chodia na neďaleký trh s rybami. Severná Jakarta je historickým mestom pre rybársky biznis. Momentálne je domovom Indonézskeho obchodovania v prístave. 

Ovplyvňujúce faktory

Za aktuálny stav mesta môžu aj výstavby, ktoré sa neustále realizujú. Developeri stavajú bytové domy, mrakodrapy. 

Ďalším problémom je aj globálne otepľovanie. Dvíhajúca sa hladina mora spôsobuje problémy aj iným mestám, ako napríklad Miami, New Orleans, Tokyu či Benátkam. 

Horúčavy sa striedajú so záplavami, ktoré trápia celú Európu. Odnieslo si to aj Slovensko, pozrite si našu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy