Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tragická cesta na Dračí štít. Po slovenských horolezcov vyslali aj letku ministerstva
Zdielať na

Tragická cesta na Dračí štít. Po slovenských horolezcov vyslali aj letku ministerstva

VYSOKÉ TATRY / Na Popradskom plese v piatok večer zasahovala Horská záchranná služba. Na pomoc šli dvom slovenským horolezcom, ktorí sa v rámci horolezeckého týždňa nevrátili z lezeckej túry. Dračí štít sa im stal osudným.

Do konca týždňa sa v Tatrách koná horolezecký týždeň JAMES. V rámci neho boli v piatok horskí záchranári požiadaní o pomoc. Dvaja slovenskí horolezci sa nevrátili z túry na Dračí štít. Záchranná akcia sa tak začala a záchranári sa vybrali ich hľadať. 

Dvoch mužov vo veku 41 a 19 rokov hľadalo cez Zlomiskovú dolinu až k Dračiemu štítu niekoľko záchranárov. Dvojicu horolezcov našli pod južnou stenou Dračieho štítu už bez známok života. "Obaja utrpeli následkom pádu z výšky zranenia nezlučiteľné so životom. V skorých ranných hodinách bola o súčinnosť požiadaná Letka Ministerstva vnútra , ktorá z heliportu v Starom Smokovci zobrala na palubu vrtuľníka horských záchranárov a smerovala na miesto nešťastia," uviedla HZS.

"Chlapcov našla Horská služba padnutých pod stenou a posledná správa od nich bola, že sa chystajú zlaňovavať, takže najväčšia pravdepodobnosť, že sa to stalo pri zlaňovavaní, kde zrejme ten štand, z ktorého zlaňovavali nebol dostatočne dobrý. Zrejme sa im vytrhol," odhadol situáciu Igor Koller, predseda horolezeckého spolku JAMES. Telá horolezcov museli vyprostiť z ťažko dostupného terénu. Potom boli letecky prevezené do Starého Smokovca, kde boli odovzdané polícii.  

Letka ministerstva vnútra zasahovala aj o niekoľko hodín neskôr

V  sobotu v doobedňajších hodinách nahlásila prostredníctvom tiesňovej linky náhodná turistka pád horolezca, pravdepodobne v masíve Javorového štítu, ktorý spozorovala z turistického chodníka vedúceho zo Zbojníckej chaty do Priečneho sedla. Záchranári opäť požiadali o súčinnosť posádku Letky ministerstva vnútra, ktorá sa práve vrátila zo zásahu v Zlomiskovej doline.

Horolezcov v núdzi lokalizovali zo vzduch v juhozápadnej stene Javorového štítu. Horolezec si pri páde vážne poranil dolnú končatinu v oblasti predkolenia a hornú končatinu. Záchranári následne požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu, ktorá vyzdvihla v Starom Smokovci dvoch záchranárov a smerovali k zranenému horolezcovi. V stene bol vysadený záchranár, ktorý poskytol horolezcovi neodkladnú zdravotnú pomoc a pripravil ho na transport. Medzitým sa posádka záchranárskeho vrtuľníka vrátila do Starého Smokovca pre doktorku. Päťdesiattriročný horolezec a záchranár boli evakuovaní zo steny za pomoci palubného navijáka. Po medzipristátí v doline a ošetrení lekárkou bol pacient letecky transportovaný do popradskej nemocnice.

Dovolenka môže niekedy nabrať úplne iný koniec. Dôkazom je aj tento turista: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy