Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Takto zachytili pád mosta v Janove bezpečnostné kamery
Zdielať na

VIDEO: Takto zachytili pád mosta v Janove bezpečnostné kamery

JANOV / Aktuálny počet obetí tragédie v Janove je 43. Ešte 14. augusta sa zrútila približne 200 metrová časť Morandiho mosta. Spolu s mostom spadlo z výšky 50 metrov aj desiatky vozidiel. Talianska polícia teraz zverejnila najnovšie video z tragédie, ktoré ukazuje bezprostredné udalosti pred pádom mosta aj samotný pád.

​Talianska finančná polícia v pondelok zverejnila zábery z bezpečnostných kamier.

Videozáznam natočený z dvoch rôznych uhlov ukazuje silné dažde na mieste tragédie. Na videách tiež vidieť autá a ľudí, ktorý popri pilieroch mosta prechádzajú chvíľu predtým, ako sa na zem zrútia obrovské kusy betónu. Potom vidieť na kamere už len prach po páde.

Počet obetí po zrútení sa diaľničného mosta, ku ktorému došlo v utorok v talianskom Janove, sa zvýšil na 43 po tom, čo v troskách na mieste tragédie záchranári objavili ďalšie štyri mŕtve telá. Šlo o trojčlennú rodinu s malým dieťaťom, ktorú zavalil v ich aute veľký betónový kváder, a zhruba 30-ročného muža, ktorého našli na inom mieste.

Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA by tento počet obetí mal byť už konečný. Posledná osoba, ktorá bola ešte evidovaná ako nezvestná, starší Talian, sa v sobotu ohlásil médiám a oznámil, že je živý a v poriadku.

Talianska vláda v súvislosti s utorňajším zrútením sa mosta, ktorý je súčasťou diaľničného ťahu A10, vyhlásila pre oblasť Janova výnimočný stav, ktorý bude trvať rok.

Odobratie licencie

Okrem toho premiér Giuseppe Conte po stredajšom mimoriadnom rokovaní talianskej vlády v Janove vyhlásil, že vláda nemôže čakať na výsledky vyšetrovania, ktoré ukážu, kto bol tomuto nešťastiu na vine. Preto už teraz pracuje na odobratí licencie diaľničnej spoločnosti, ktorá má momentálne na starosti väčšinu talianskych diaľnic, a hľadá novú spoločnosť.

Zároveň treba podľa premiéra Conteho vypracovať nové a oveľa prísnejšie pravidlá kontroly bezpečnosti stavu dopravnej infraštruktúry v krajine. "Nemôžeme čakať na spravodlivosť, občania musia jazdiť bezpečne," povedal premiér. Nešťastie, aké sa stalo v utorok v Janove, je podľa neho "v modernej spoločnosti neakceptovateľné".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy