Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Syn cestoval za zranenou matkou 300 kilometrov, prišiel skôr ako sanitka
Zdielať na

Syn cestoval za zranenou matkou 300 kilometrov, prišiel skôr ako sanitka

Zdroj: ISIFA/ilustračné

EXMOUTH / Angličanovi Markovi Clementsovi zavolala jeho 77-ročná matka a povedala mu, že spadla a nemôže sa pohnúť. Neváhal a zavolal záchranku. Hneď po tom sa vybral na zhruba 300-kilometrovú cestu, aby zranenú matku navštívil. Keď dorazil na miesto, neveril vlastným očiam. Záchranka u nich stále nebola.

Cestu z Londýna do mesta Exmouth na juhozápade Anglicka absolvoval Clements najprv autobusom, potom metrom a nakoniec dvoma vlakmi. Keď dorazil, stále na mieste nebola záchranka, ktorú zavolal ráno o deviatej. Podľa informácií BBC dorazila až zhruba o štvrtej popoludní, a to napriek tomu, že je stanica záchrannej služby vzdialená od bydliska Markovej matky asi 10 minút.

"Keď som dorazil, matka ležala v nepríjemnej pozícii na studenej zemi zimnej záhrady, bola zranená a nemohla sa pohnúť. Bol som zdesený," uviedol Clements a dodal, že on a jeho príbuzní volali na tiesňovú linku celkovo šesťkrát. Keď sanitka dorazila na miesto, záchranári boli zo situácie rovnako prekvapení a ženu transportovali do nemocnice, kde sa v nedeľu podrobila operácii bedrovej kosti. 

"Neboli sme schopní dostať sa k pacientke skôr. Bol predpoklad, že nie je bezprostredne ohrozená na živote a že potrebuje iba prevoz do nemocnice," zdôvodnilo vedenie záchrannej služby. Pacientku zaradili do takzvanej "štvrtej kategórie". teda medzi prípady, ktoré nepotrebujú okamžitý prevoz do nemocnice. Napriek tomu sa za vzniknutú situáciu ospravedlnili.

Priemerná doba príchodu sanitky, ktorá nejde k urgentnému prípadu je v Anglicku podľa BBC hodina a 24 minút. Pri urgentných prípadoch je to sedem minút a 26 sekúnd.

Niektoré sanitky prídu neskôr aj kvôli nezodpovedným vodičom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy