Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Mesiaci vyklíčilo semienko rastliny, ktorá ale chvíľu na to uhynula. Slovenskí vedci hovoria o úspechu
Zdielať na

Na Mesiaci vyklíčilo semienko rastliny, ktorá ale chvíľu na to uhynula. Slovenskí vedci hovoria o úspechu

BRATISLAVA / Svet s nadšením prijal správu o tom, že na palube čínskej sondy na Mesiaci vyklíčilo semienko rastliny, konkrétne bavlníka. Po prvej mesačnej noci ale rastlinka uhynula. Táto správa už nadšenie nevyvolávala. Skôr otázku či výsledok pokusu považovať za úspech alebo fiasko? Čínski experti sú na slovo skúpi, naši hovoria o úspechu. Je to ďalší krok k vízii takzvanej Mesačnej dediny, do ktorej by pozemšťania mohli lietať na výlety už okolo roku 2030.

Úlohou pokusu bolo zistiť či na Mesiaci dokážu semená rastliny vzklíčiť a či bude prebiehať fotosyntéza. Podarilo sa to iba v prípade bavlníka. "Toto bolo po prvý raz, čo ľudstvo vyslalo na povrch Mesiaca živé organizmy, ktoré ako sa ukázalo, dokázali v týchto podmienkach vzklíčiť," povedal Jakub Kapuš zo Slovenskej organizácie pre vesmírnej aktivity. 

Išlo o podmienky v nádobe s pôdou, s vodou, so vzduchom a s kontrolným systémom, ktorý udržiaval teplotu na úrovni 25 stupňoch Celzia. Okrem bavlníka tam boli aj semienka arábovky thalovej, zemiaky, vajíčka vínnych mušiek a kvasinky. "Kvasnice, ktoré by zase rozkladali odpad, bol to pokus vytvoriť uzavretý ekologický systém," uviedol jadrový fyzik a biofyzik FMFI Univerzity Komenského Jozef Masarik. 

Vyklíčil iba bavlník, čo je aj napriek tomu veľký úspech. "Cieľ experimentu bol splnený," dodal Masarik. Vyklíčená rastlinka ale napokon uhynula, pretože nezvládla prežiť extrémne podmienky lunárnej noci. Zariadenie totiž vypli, čo znamená, že bolo vypnuté aj vyhrievanie nádoby. "V tom čase tam bola teplota zhruba - 170 stupňov," povedal Masarik. Zámerom ale podľa vedcov nebolo rastlinky na Mesiaci pestovať. 

To bude cieľom ďalších misií, ktoré chystá nielen Čína, ale napríklad aj Európa. Európska vesmírna agentúra chce v najbližších rokoch na Mesiaci vybudovať Mesačnú dedinu, do ktorej by zhruba o desaťročie mohli priviesť prvých pozemských turistov. "Aby mali ľudia priamo na povrchu vodu, aby mohli pestovať veci, a tak ďalej," objasnil Kapuš.

Chcú tam vybudovať skleníky, kde budú pestovať rastliny ako potraviny, ale napríklad aj práve bavlník na výrobu oblečenia. Dedina má byť len prestupnou stanicou pre vesmírne lety ďalej, napríklad na Mars. "Rozkladom vody sa dá získať vodík a kyslík, ktorý by mohol slúžiť ako palivo," povedal Masarik.  Na tomto projekte sa podieľajú aj ľudia zo Slovenska. "Konkrétne naša predsedníčka Michaela Musilová a ďalší šikovní študenti napríklad z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského," povedal Kapuš. 

Mikrobiologička a kozmonautka Michaela Musilová sa už zúčastnila na viacerých simulovaných misiách, kde mala okrem iného aj úlohu pestovať rastliny. Vzklíčenie bavlníka na čínskej sonde je významným krokom k vybudovaniu mesačnej dediny a prvým turistickým letom na Mesiac. "Po roku 2030 by sa mohlo toto stať realitou," priblížil Masarik. 

Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme viac ako 1600 plynotesných úkrytov? Ľudia zo Slovenskej technickej univerzity sa rozhodli, že ten svoj prerobia a využijú ho na simulované misie do vesmíru. 

Súvisiace články