Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mestskí policajti odchytávali túlavé zvieratá, už to robiť nemôžu
Zdielať na

Mestskí policajti odchytávali túlavé zvieratá, už to robiť nemôžu

SENICA / Mestskí policajti 23 rokov odchytávali túlavé zvieratá, už to však robiť nemôžu. Potrebujú na to školenie. Doteraz ale nebola schválená vyhláška, podľa ktorej by ich mohli vyškoliť. Na jej schválenie čakajú od vlaňajšieho septembra.

Mnohí mestskí policajti nemôžu robiť odchyty psov lebo nie sú na to vyškolení. "S odchytom túlavých zvierat sme započali v roku ešte v roku 1995 a odchytili sme 2 169 zvierat," povedal náčelník mestskej polície v Senici Rastislav Janák. Po novelizácii zákona o veterinárnej starostlivosti odchyt zvierat môže robiť len ten, kto absolvoval školenie na Inštitúte veterinárneho lekárstva v Košiciach.

"Po novelizácii zákona sme sa hneď obrátili na tento inštitút, kde nám povedali, že zatiaľ nie je vykonávacia vyhláška, a preto tohoto školenia sa nemôžeme zúčastniť," pokračuje Janák. 

V meste sa pohybujú túlavé psy a ľudia mestským policajtom volajú, aby zvieratá prišli odchytiť. "Nie je nám jasné, či to budú môcť robiť policajti normálne ako v pracovnom pomere,alebo budú musieť robiť na živnosť. Tak zatiaľ mesto uzavrelo zmluvu z útulkom, čím mestu automaticky narastajú náklady, čo sa týka odchytu," vysvetľuje náčelník. 

Štátna veterinárna správa túto vyhlášku vypracovala, sú stanovené rozšírené podmienky, ktoré daná osoba, alebo subjekt musí napĺňať. "V súčasnosti je v pripomienkovom konaní a ministerstvo pôdohospodárstva pokiaľ ju predloží na schválenie, je to krátky proces," upresnil ústredný riaditeľ veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. "Tak podľa tej pracovníčky z tohto inštitútu by sme mali absolvovať školenie na prepravu zvierat a zakúpiť vozidlo, ktoré by bolo určené iba na prepravu psov," hovorí náčelník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy