Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo odhalila kauza podozrenia z úplatkárstva v juniorskej hokejovej reprezentácii
Zdielať na

Čo odhalila kauza podozrenia z úplatkárstva v juniorskej hokejovej reprezentácii

BRATISLAVA / Ako to funguje v slovenskom športe, prečo niektorí rodičia hovoria, že ich deti môžu hrávať len keď za to zaplatia alebo sa chcú dostať do reprezentačných výberov? To sú len niektoré otázky, ktoré oživila kauza okolo hokejovej reprezentácie do 20 rokov.

Tréner hokejovej reprezentácie do 20 rokov sa voči obvineniu z údajného brania úplatkov rozhodol brániť súdnou cestou. Pandorina skrinka okolo tohto problému však ostala otvorená.

Podľa informácií TV JOJ aj po kauze okolo hokejovej 20-tky prišlo na ministerstvo školstva niekoľko listov, ktoré upozorňujú na problém úplatkárstva i ďalšie zvláštne praktiky a to nielen v slovenskom hokeji.

O tom koľko sa platí, aby dieťa nesedelo na lavičke ale pravidelne absolvovalo zápasy sa šušká niekoľko rokov.

"Počúvam to od siedmych, ôsmych rokov, od kedy som začal hrať hokej. Vždy sa o tom hovorilo. Ale aby sa to vyšetrilo, treba aby išli zainteresovaní svedčiť," vraví Martin Petriska, predseda mládežníckej organizácie Mladí pomáhajú.

Tieto slová nám potvrdili aj niekoľkí rodičia, ktorí sa TV JOJ ozvali na sociálnych sieťach. A na otázku, či úplatkárstvo, ktoré údajne trápi najmä kolektívne športy bol upozornený niekedy Slovenský olympijský a športový výbor sme dostali jednoznačnú odpoveď.

"My sme takúto požiadavku ani takúto informáciu nikdy nedostali, takže sme to nemuseli riešiť," hovorí Jozef Liba, generálny sekretár SOŠV.

Tak ako v minulosti aj teraz sa vytvorili dva tábory. Tí, ktorí hovoria, že je zbytočné otvárať tému ak chýbajú svedkovia a dôkazy a tí, ktorí vravia, že už je aj neskoro.

No štátny tajomník ministerstva školstva zároveň priznáva, že hľadanie riešenia nebude jednoduché a zrejme ani rýchle. A tak sa pripravuje analýzu situácie, po ktorej by mal prísť na rad finačný plán.

Prípady podozrenia na korupciu v športe sa dostávajú aj pred slovenské súdy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy