Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pokute za priestupok sa cudzinci nevyhnú ani keď ich hneď nezastavia policajti
Zdielať na

Pokute za priestupok sa cudzinci nevyhnú ani keď ich hneď nezastavia policajti

BRATISLAVA / Polícia sa v tomto roku chce zamerať aj na vodičov, ktorí prichádzajú na Slovensko zo zahraničia. Využívať pritom bude inštitút objektívnej zodpovednosti. Podarilo sa to vďaka prijatiu európskej smernice o výmene informácií.

Pokute za dopravný priestupok sa cudzinci na Slovensku nevyhnú ani, keď ich hneď nezastavia policajti. Nová smernica Európskej únie im umožní jednoduchšie využitie takzvanej objektívnej zodpovednosti.Pokuta si následne nájde cestu k majiteľovi vozidla aj zahraničí. Neplatí to ale pri všetkých priestupkoch.

"Táto smernica sa vzťahuje len na rýchlosť jazdy, ktoré môžeme zasielať cudzincom, prejazd na červenú a stoj, daj prednosť v jazde," informuje riaditeľ odboru dopravnej polície Ľuboš Rumanovský.

Zatiaľ je to pre policajtov skôr záťaž. Systém funguje v poloautomatickom režime. To znamená, že majiteľov vozidiel musia lustrovať v databáze, spracovať rozkazy a následne zasielať do zahraničia. Do pol roka, by ale mali systém zautomatizovať úplne. V prípade, ak nezaplatí pokutu a objaví sa opäť na Slovensku, môže prísť o papiere.

"Dávame do tejto novely, že budeme môcť zadržať osvedčenie o evidencii, alebo tabuľku s evidenčným číslom," dodáva Rumanovský. Dohoda o cezhraničnej výmene platí len pre členské štáty Európskej únie. Nevzťahuje sa na cudzincov, ktorí k nám prídu z iných krajín. Voči slovenským vodičom používa polícia inštitút objektívnej zodpovednosti od júla 2012. Ročne takto skasírujú približne 8 000 majiteľov áut.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy