Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nespavosť alebo spánkové apnoe. Oba problémy môžu byť fatálne
Zdielať na

Nespavosť alebo spánkové apnoe. Oba problémy môžu byť fatálne

BRATISLAVA / Až tretinu života vraj prespíme. Počas spánku naše telo regeneruje. No takému Napoleonovi alebo Churchilovi údajne stačili len tri hodiny. Veľa ľudí trpí nespavosťou či vážnejšou poruchou zvanou spánkové apnoe. V oboch prípadoch môžu byť následky až fatálne.

Nespavosť či insomnia. Problém so zaspávaním, časté budenie počas noci, nasledujúci deň obrovská únava. Zdravá dĺžka spánku je podľa epidemiologických štúdií 6 až 8 hodín. No u každého je to individuálne. "Keď niekomu stačia tri hodiny spánku a cíti sa na druhý deň sviežo, nemôžeme to hodnotiť ako insomniu," uviedol Pavel Šiarnik, lekár spánkového laboratória. 

Podľa expertov približne 30 percent populácie sveta trpí na nespavosť. A to najmä ženy. "Veľkú úlohu tam zohráva stres, môže to byť aj následkom nejakých depresií a životných udalostí," objasnil psychológ Karol Leinman. 

noviny.sk

Desatoro spánkovej hygieny

​Pre zdravý spánok je dôležité dodržiavať "desatoro spánkovej hygieny". Ak sa vám aj napriek tomu nedarí plnohodnotne spávať aj naďalej, až potom vyhľadajte lekára. I keď nespavosťou trpia podľa odborníkov najmä ženy, do spánkových laboratórií chodia aj muži. A prvotným dôvodom sú ich ženy. "Veľká časť príde svojim partnerkám dokázať, že nechrápu," povedall Pavel Šiarnik. "Sám som absolvoval takéto vyšetrenie, ktoré mi pomohlo rozpoznať to, že je tam problém," dodal Karol Leinman.

Oveľa závažnejšie, ako samotná nespavosť, je obštrukčné spánkové apnoe, ktoré postihuje minimálne 10 percent populácie. "Keď máte takýto problém, prestanete dýchať. A prestanete dýchať nie na 2-3 sekundy," opísal psychológ. Ale minimálne na 10 sekúnd a viac. Samotný pacient o tom, že počas spánku nedýcha, nemusí ani vedieť. Upozorni na to skôr jeho partner, pretože má obavy, aby nezomrel. "Tí ľudia sa často budia aj tridsaťkrát za hodinu, v tých ťažších formách a môže sa prejavovať aj únavou počas dňa, zvýšenou spavosťou, podráždenosťou, zníženým výkonom, a samozrejme aj mikrospánky," dodal lekár spánkového laboratória.

V takom prípade návštevu lekára neodkladajte. Minimálne jednu noc by ste mali stráviť v jednom z 12 spánkových laboratórií na Slovensku, kde urobia polysomnografické vyšetrenie. Apnoe totiž so sebou nesie vážne riziká. "No je to nebezpečné, môžete z toho dostať mozgovú príhodu, infarkt, skutočne nie je to sranda," povedala pacientka v spánkovom laboratóriu. "Počas vyšetrenia snímame elektrickú aktivitu mozgu, okrem toho sa nakladajú pásy na hrudník a brucho, ktoré nám slúžia na stanovenie dýchania," dodal doktor. 

Pacientom, ktorí trpia poruchou dýchania počas spánku a teda spánkovým apnoe, môže pomôcť napríklad pretlaková maska. "Dodáva do dýchacích ciest vzduch pod zvýšeným tlakom, ten udržuje dýchacie cesty otvorené," vysvetlil Pavel Šiarnik. Jednu z nich má pacient na sebe aj počas vyšetrenia. V závažných prípadoch apnoe sa pretlaková maska stane bohužiaľ nevyhnutnou súčasťou pacientovho života. Len v ojedinelých prípadoch pomôže operácia. "Môžem povedať, že mi operácia pomohla, i keď je to veľmi zložitá a nákladná operácia," dodal Karol Leinman.

Súvisiace články